MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádori Gergely, Prievara Tibor

21. századi pedagógia


Gondolatok a gamificationről

A fentiekben leírt, az oktatásban bevezetett, játékosított rendszer az elmúlt hét évben viszonylag kiszámíthatóan és hatékonyan működött. Úgy érezzük, hogy segítette a diákok munkáját, fejlődését, a tanár számára pedig hasznos tanulságokkal szolgált az értékelésről, a motivációról és a tantermi folyamatokról. Az általunk kifejezetten erre a célra fejlesztett online alkalmazásban 2017 végén már több mint 16 000 diákot regisztráltak, és a 2017 novemberében indult hashtag.school e-learning platformon másfél hónap alatt 400 osztályterem nyílt. Elmondható tehát, hogy jelentős igény mutatkozik egy ilyen jellegű értékelési rendszerre a magyar közoktatásban – mint ahogyan a vállalati oktatásban is. Nem hisszük, hogy mindenkinek feltétlenül ugyanazt kell csinálnia, ráadásul ugyanúgy. Ezért a pontrendszert rugalmas keretként ajánljuk, amelyet mindenki kitölthet tartalommal, és beemelhet saját pedagógiai eszköztárába. A gamification iránt mutatkozó, egyre nagyobb figyelem miatt úgy éreztük, hogy a leírt rendszer mellett néhány általunk fontosnak vélt gondolatot, kérdést (netán dilemmát) is megosztunk, hogy a jövőben még tudatosabb döntések és választások nyomán indulhassanak eljátékosított értékelési rendszerek az oktatás különböző színterein.

21. századi pedagógia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 102 8

DOI: 10.1556/9789634541028

Egyre többet hallunk a pedagógiai gyakorlat megváltoztatásának szükségességéről. Erről szól a Digitális Oktatási Stratégia, de a legújabb PISA felmérések eredményei is kiemelték valamilyen adaptív változás szükségességét. Megváltoztak a diákok, a későbbi megélhetéshez szükséges képességek, általában a tudásról alkotott képünk és annak produktív használatának képlete is. Ahhoz, hogy hatékonyabb lehessen a közoktatás, ezeket a fontos változásokat a pedagógiai tanulmányokban is hasznos (és talán szükséges) lenne megjeleníteni. A tanártovábbképzésben egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen témájú, ám erősen gyakorlati jellegű, kiadványok iránt (pl. A 21. századi tanár meglepő sikere 2015-ben). Az egyetemi tanárképzésben, illetve a tanártovábbképzési programokban a jelenleg használt tankönyvek, kézikönyvek tovább gondolása, kiegészítése, az új oktatási paradigmához szükségszerűen és organikusan kapcsolódó kiadványra komoly szükség és igény lenne.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nadori-prievara-21-szazadi-pedagogia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave