MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Benczes István

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

A pénzügyi és gazdasági integráció forgatókönyvei


Kritikák kereszttüzében

Moravcsik (1998) egyebek mellett azzal igyekezett megkülönböztetni elméletét más nagy-elméletektől, hogy mikroalapozása révén az állami akarat forrásaként az egymással versengő üzleti körök preferenciáit jelölte meg. A liberális kormányköziség számára a preferenciaformálás egyet jelentett a gazdasági érdek primátusával (konkrét ügyekhez kötve). Forster (1998) Nagy-Britannia kimaradását a Maastrichti Szerződés szociális politikai fejezeteiből annak alátámasztására használta, hogy bizonyítsa: léteznek olyan helyzetek, amikor kormányok akkor sem vállalnak fel bizonyos kompromisszumokat (vagyis nem kötnek alkut), ha egyébként az üzleti szektor maga az adott ügyben indifferens, sőt akár még némi hajlandóságot is mutatna a kompromisszumra.1 Csakhogy ezt maga Moravcsik (1993, valamint különösen 1998) sem igényelte, sőt hangsúlyozta, hogy létezhetnek olyan helyzetek, amikor a gazdaság szereplői vagy indifferensek, vagy olyannyira heterogén preferenciákkal bírnak, hogy a kormány nem képes ez alapján megfogalmazni a nemzeti álláspontot. Ha egy konkrét esetben a magánszektor szereplői érdektelenséget mutatnak, mert képtelenek számszerűsíteni a hasznokat, vagy egyszerűen túl kicsi és szétforgácsolódott a remélt haszon, akkor a kormány kezdeményezőként léphet fel, követve saját preferenciáit. De a választói akarat még ilyen esetben is gátat szabhat a kormányzati mozgástérnek.

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 348 0

Hivatkozás: https://mersz.hu/benczes-istvan-valsag-es-valsagrendezes-a-gazdasagi-es-monetaris-unioban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave