Benczes István

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

A pénzügyi és gazdasági integráció forgatókönyvei


A kilépés költség-haszon elemzése (fókuszban a grexit)

Az eurózónához történő csatlakozással a tagországok elveszítették monetáris és árfolyam-politikájukat. Egy adósságválság során, mint amilyen a legutóbbi is volt, a tagállamok nem élhetnek az adósságteher pénzkibocsátással történő enyhítésének eszközével, ahogyan a valutaleértékeléssel sem. E lehetőségek hiányában a válságkezelés egyetlen tényleges eszköze a költségvetési politika szigorítása marad az államháztartás elsődleges egyenlegének javításán keresztül. A fiskális kiigazítás – amennyiben a hangsúlyt a közszektorban dolgozók bérének befagyasztására, csökkentésére, illetve a jóléti transzferek megkurtítására helyezi a kormány – ráadásul deflációs hatású is, ami növekedési vesztességgel jár, és látszólag lehetetlen politikai vállalkozásra kényszeríti a hatalomban lévő kormányzatot. Végletes esetben ezért elképzelhető, hogy egy tagország – nem vállalva a megszorításokkal együtt járó politikai konfliktusokat – a GMU-ból való távozás mellett dönt, visszanyerve ellenőrzését a jegybanki politika felett, kiszélesítve a gazdasági sokkok kezelésének eszköztárát.1

Válság és válságrendezés a Gazdasági és Monetáris Unióban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 348 0

Hivatkozás: https://mersz.hu/benczes-istvan-valsag-es-valsagrendezes-a-gazdasagi-es-monetaris-unioban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave