MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Kassai Miklós, Kajtár László

Klímatechnikai számítások az épületgépészeti gyakorlatban


Ipari helyiség szellőztetésének mérnöki gyakorlati számítása

Egy ipari helyiség szellőztető berendezése felújításra szorul. A helyiség ablaktalan, a technológia miatt teljesen zárt, csupán a fal síkjába került beépítésre egy túlnyomást szabályozó zsalu (2. ábra), amelynek rugó előfeszítése 11,3 N. A helyiségbe 18000 m3/h levegőt kell bevezetni 30°C-on úgy, hogy az elvezetett levegő hőmérséklete 20°C legyen.

Klímatechnikai számítások az épületgépészeti gyakorlatban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 074 8

Napjainkban világjelenség a klímatechnikai rendszerek robbanásszerű elterjedése. Segítségükkel az épületek helyiségeiben olyan légállapotot hoznak létre, mellyel biztosítható a benntartózkodó személyek kellemes hőérzete, vagy a telepített technológia problémamentes működtetése. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy hazánkban is egyre szélesebb körben alkalmazzák az otthonok és a középületek aktív hűtését. Ezeknél az épületeknél jelentősen megnő a szellőzés részaránya a teljes energiafelhasználásban. Hasonló problémával kell számolni az utólagosan hőszigeteléssel ellátott épületek üzemeltetésekor is. Ebben az esetben a szellőzés energiaszükséglete relatívan nagyobb hányadot képvisel az épület teljes gépészeti rendszerének energiafelhasználásában. Korábban, illetve napjainkban is élő gyakorlat az, hogy a klímatechnikai rendszerek tervezésére és kivitelezésére kiírt tender pályázatok elbírálásának fő szempontja a beruházási költség. A nemzetközi gyakorlatban egyre nagyobb teret hódít az energiatakarékos üzemvitel és a minőségbiztosítás. Itt kapcsolódik ehhez a témakörhöz ez a könyv, amelyben általánosított, a gyakorlatban előforduló lehetséges esetekre jól és hatékonyan alkalmazható módszereket mutat be a klímatechnikai rendszerek energiatudatos méretezéséhez és tervezéséhez.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kassai-kajtar-klimatechnikai-szamitasok-az-epuletgepeszeti-gyakorlatban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave