MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Szántó Richárd, Köves Alexandra, Gáspár Judit, Esse Bálint

Döntések a sportban


A sportmédia és a nők

A legtöbbet kutatott és elemzett közvetítési torzítás a női sportolókhoz kötődik. A legtöbb ez irányú kutatás azt mutatta ki, hogy a közvetítésekben, a sajtómegjelenésekben a férfi sportágak és a férfi sportolók dominanciája figyelhető meg. Ezek a különbségek meglepően nagyok lehetnek. Egy kutatás például azt mutatta ki, hogy még Svédországban is, ahol a férfi-női szerepek sokkal kiegyensúlyozottabbak, illetve a nők hátrányos megkülönböztetése is kevésbé jellemző, mint más maszkulin kultúrákban, a sportközvetítési idő kevesebb mint 10%-ában foglalkoztak női sportolókkal. A kutatás során sportközvetítéseket, híradásokat elemeztek, megvizsgálva azok hosszát és nyelvezetét. Az egyik ilyen elemzett riportban a Svédországban népszerű sífutás országos bajnokságáról számoltak be. A riporter a másfél perces bejátszásban hosszasan ecsetelte a férfi sífutóverseny izgalmait, megszólaltatta röviden a főbb versenyzőket és bemutatta azok korábbi eredményeit. A női versenyszámra már csak 7 (!) másodperc jutott a beszámolóban, ahol minden képi megjelenítés nélkül csak a 30 kilométeres szám győztesének nevét mondták be, aki már egyébként negyedszerre diadalmaskodott ebben a számban az évek során.173 A férfi-női különbségek azonban nemcsak a híradások méretében érhetők tetten, hanem a nyelvezetben is. A férfi sportolókat a híradásokban sokszor versengőként, elkötelezettként, harcosként állítják be, míg a nők esetében sokszor a törékenységüket, testi szépségüket, érzelmeiket hangsúlyozzák. A női sportolókat a közvetítésekben gyakran szólítják a keresztnevükön (lásd például a Hosszú Katinkáról szóló híradásokat), míg ez jóval ritkább a férfi sportolók esetében.174

Döntések a sportban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 059 968 9

A kötet a sport érintettjeinek döntéseit veszi sorra. Bemutatja, mi befolyásolhatja a sportolók, az edzők, a bírók, a szurkolók, a média, a szponzorok, a sportfogadók, a politikusok és az utánpótlás döntéseit, milyen döntéshozatali csapdákkal szembesülnek ezek a szereplők és milyen etikai dilemmáik lehetnek a döntéseik során. Arra is választ kaphatunk, hogy miért fontos a különböző érintettek bevonása a sportról szóló döntésekbe és ezt milyen technikákkal valósítható meg.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szanto-dontesek-a-sportban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave