Szűts Zoltán

A digitális pedagógia elmélete


A gépek mesterséges intelligenciája

A digitális pedagógia elméleti keretének kialakításához meg kellett ismernünk az információs forradalmak, illetve a kulturális evolúció folyamatát. Mindkét jelenségben fontos szerepet játszik az emberi elme működésének minél pontosabb megértése. Többek között a kutatóknak ez a jelenben is meglévő vágya vezetett el a mesterséges intelligencia létrehozásának ötletéhez. A mesterséges intelligencia létrehozásának során egyre inkább képesek leszünk megérteni, hogy milyen folyamatok zajlanak az agyban a tanulás során, és ezáltal – mérések segítségével – arra is választ kaphatunk majd a jövőben, hogy az infokommunikációs eszközök és digitális tartalmak használata milyen hatással van az emberi elmére.

A digitális pedagógia elmélete

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 585 9

A kötet a digitalizáció és a hálózati lét természetéből fakadó pedagógiai kérdéseket az online kommunikáció és média kérdéseivel strukturális összefüggésben jeleníti meg. A mű célja a pedagógiai gyakorlattal szerves egészet alkotó elméleti keretrendszer megalkotása, amely közös nevelés-, illetve média- és kommunikációtudományi elveken alapszik.

Szűts Zoltán definíciója szerint a digitális pedagógia az osztálytermi vagy távoktatási módszertanok, gondolkodásmódok, szervezési folyamatok és munkaformák olyan egysége, amely infokommunikációs eszközökre, képernyőkre, adatbázisokra és digitális tartalmakra épül.

A szerző nem titkolt szándéka megtalálni az egyensúlyt a technooptimizmus és -pesszimizmus között, miközben lándzsát tör a tudatos digitálistechnológia-használat jól azonosítható előnyei mellett.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szuts-a-digitalis-pedagogia-elmelete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave