Szűts Zoltán

A digitális pedagógia elmélete


Postman képernyője

Jelen fejezetben az információs forradalmak, a kulturális evolúció elmélete, az emberi elme és a mesterséges intelligencia működésének leírása után – továbbra is teoretikus síkon maradva – fontosnak tartjuk felépíteni kommunikáció- és médiatudományi narratívánkat, amelynek segítségével képesek leszünk kifejteni teljes gondolatkísérletünket – annak érdekében, hogy leírhassuk a digitális pedagógia elméleti keretét és a hozzá kapcsolódó tanítási és tanulási gyakorlatot.

A digitális pedagógia elmélete

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 585 9

A kötet a digitalizáció és a hálózati lét természetéből fakadó pedagógiai kérdéseket az online kommunikáció és média kérdéseivel strukturális összefüggésben jeleníti meg. A mű célja a pedagógiai gyakorlattal szerves egészet alkotó elméleti keretrendszer megalkotása, amely közös nevelés-, illetve média- és kommunikációtudományi elveken alapszik.

Szűts Zoltán definíciója szerint a digitális pedagógia az osztálytermi vagy távoktatási módszertanok, gondolkodásmódok, szervezési folyamatok és munkaformák olyan egysége, amely infokommunikációs eszközökre, képernyőkre, adatbázisokra és digitális tartalmakra épül.

A szerző nem titkolt szándéka megtalálni az egyensúlyt a technooptimizmus és -pesszimizmus között, miközben lándzsát tör a tudatos digitálistechnológia-használat jól azonosítható előnyei mellett.

Hivatkozás: https://mersz.hu/szuts-a-digitalis-pedagogia-elmelete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave