MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Juhász József

Hidrogeológia


A téli félév csapadéka és a talajvízállás összefüggése

A téli félév csapadékösszege és a talajvízállás emelkedése között az Alföld legnagyobb részére érvényes összefüggést állapított meg Ubell K. (1953) és Kovács Gy. (1959) (9.58. ábra). A kapcsolatot kifejező egyenes az átlagos viszonyokat jellemzi. A kiegyenlítő egyenes mentén helyezkednek el azok az összetartozó értékpárokat rögzítő pontok, amelyek olyan évre vonatkoznak, amikor a téli félév csapadékösszegének az egyes hónapok közötti megoszlása a sokévi átlagos csapadékmegoszláshoz hasonló. Ahol a szóródás nagy, annak oka a csapadékmegoszlásban keresendő. A kiegyenlítő egyenes fölött helyezkednek el a pontok, ha a csapadékösszeg legjelentékenyebb hányada november–december hónapokban hullott le. Ezekben az években a téli félév csapadékának csak kisebb része szivárgott le a talajvízig, mert a teljes összeg egy része csak a fedőréteg nedvességtartalmát növelte. A fedőréteg kedvező átnedvesedése után márciusban és áprilisban a beszivárgási kapacitás nagyobb. Ha ezekre a hónapokra jut az egész csapadékösszeg jelentékeny része, a nagyobb talajvízállás-emelkedés következtében a pontok a kiegyenlítő egyenes alatt helyezkednek el.

Hidrogeológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 830 9

A hidrogeológia a felszín alatti vizek elhelyezkedésével, mozgásával, a természetes és az ember által módosított víz körforgalmával foglalkozik. Hazánk földtani felépítése a felszín alatti vizek ismeretét, a bányászat, a mélyvízépítés és magasépítés, a vízbeszerzés, a vízvédelem és a vízkárelhárítás szempontjából egyaránt fontossá teszi. A mű célja a hidrogeológia tudományterületének egységes rendszerben való tárgyalása az alapoktól a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodáson át a vízkészletvédelemig, az elmélettől a gyakorlati megoldásig.

Hivatkozás: https://mersz.hu/juhasz-hidrogeologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave