MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Papp Mónika, Várnay Ernő

Az Európai Unió joga

2015. évi átdolgozott kiadás


Az ombudsman is sérthet jogot

Az Ismeri Europa kontra Számvevőszék ügyhöz nagyon hasonló esetek adódtak az ombudsmannal kapcsolatban is. A T–209/00. sz., Lamberts kontra Médiateur (ombudsman) ügyben110 a felperes személy kártérítésért perelte az ombudsmant, arra hivatkozva, hogy panaszát nem megfelelően kezelte, és ezzel neki kárt okozott. Az ombudsman azt állította, hogy a kereset nem megengedhető, mivel határozatai nem kötelező erejűek, valamint hogy tevékenysége fölött a Parlament gyakorolja az ellenőrzést, így a bírósági kontroll kettős felelősségre vonást eredményezne. A Törvényszék elutasította az ombudsman védekezését, és megengedte a keresetet. Indokolása szerint a megsemmisítési eljárás (ahol az aktus jogi természete meghatározó jelentőséggel bír) és a kártérítési kereset (ahol a jogellenesen okozott kár megtérítése iránti igény elbírálásáról van szó) két önálló eljárás, igenis lehetséges, hogy az ombudsman jogsértő módon eljárva kárt okoz. A keresetet egyébként az Elsőfokú Bíróság érdemben elutasította, mivel a felperesnek nem sikerült bizonyítania a kellően súlyos jogsértést, a kárt és a közvetlen okozati összefüggést.

Az Európai Unió joga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 295 611 4

A kiadvány hiánypótló jelleggel ad átfogó képet az Európai Unió jogrendszeréről. Az elsősorban egyetemi tananyagnak szánt mű, amely nélkülözhetetlen az európai jogi államvizsga letételéhez is, bemutatja az integrációs szervezet fejlődését, intézményrendszerét; jogalkotási, döntéshozatali és jogszolgáltatási rendszerét és a belső piac működését. Az európai versenyjog ismertetése mellett hangsúlyt kap a műben a közös politikák rendszerének és egyes elemeinek a bemutatása is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/varnay-papp-az-europai-unio-joga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave