MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Papp Mónika, Várnay Ernő

Az Európai Unió joga

2015. évi átdolgozott kiadás


A Factortame ügy

Ugyanebben az irányban haladt tovább az Európai Bíróság a Factortame ügyben.520 Az esetre okot adó alapeljárás során az angol bíróságtól ideiglenes intézkedés kibocsátását kérték egy olyan jogszabály alkalmazásával szemben, amely ütközni látszott a közösségi joggal, s amely ideiglenes intézkedés kibocsátására az angol jog nem adott hatáskört a bíróságnak. Az ügyben a Factortame és más cégek, amelyek igazgatóinak és tulajdonosainak többsége spanyol állampolgár volt, az 1894-es kereskedelmi hajózási törvény alapján brit hajóként regisztrált halászhajókat üzemeltettek. Az új, 1988-as kereskedelmi hajózási törvény minden hajót újból nyilvántartásba vételre kötelezett. A nevezett cégek azonban nem tudtak megfelelni az új előírásoknak, mivel azok értelmében az igazgatóság tagjai és a tulajdonosok 75 százaléka brit állampolgársággal kellett rendelkezzen. A High Court előtt azt állították, hogy ez az előírás sérti a közösségi jogot, és az ítélet meghozataláig ideiglenes intézkedés kibocsátását kérték. A Lordok Háza úgy találta, hogy ideiglenes intézkedés kibocsátására nincs lehetőség, mivel egyrészt a common law kizárja ideiglenes intézkedés kibocsátását a Koronával szemben, másrészt az a vélelem, hogy amíg ennek ellenkezőjét nem mondják ki, a Parlament aktusát a közösségi joggal összeegyeztethetőnek kell tekinteni. Ugyanakkor a Lordok Háza – mint bíróság – előzetes döntésért az Európai Bírósághoz fordult. Az Európai Bíróság, miután megismételte a Simmenthal ügyben mondottakat a közvetlenül alkalmazható közösségi jog automatikus elsőbbségének szükségességéről, az ideiglenes intézkedés kérdésére tért:

Az Európai Unió joga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 295 611 4

A kiadvány hiánypótló jelleggel ad átfogó képet az Európai Unió jogrendszeréről. Az elsősorban egyetemi tananyagnak szánt mű, amely nélkülözhetetlen az európai jogi államvizsga letételéhez is, bemutatja az integrációs szervezet fejlődését, intézményrendszerét; jogalkotási, döntéshozatali és jogszolgáltatási rendszerét és a belső piac működését. Az európai versenyjog ismertetése mellett hangsúlyt kap a műben a közös politikák rendszerének és egyes elemeinek a bemutatása is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/varnay-papp-az-europai-unio-joga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave