MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


Jogforrások

Az első harminc év. Az elsődleges uniós jog nem tartalmaz kifejezetten a vállalkozási koncentrációk ellenőrzésére szolgáló rendelkezéseket.738 A közös piac első évtizedeiben a Bizottság, majd a Bíróság is a 101–102. cikkeket a vállalkozási egyesülésekre, felvásárlásokra is kiterjesztően alkalmazták. A Bíróság az erőfölényes fejezet piacmeghatározásról szóló részében már említett Continental Can ügyben739 hagyta jóvá azt a Bizottsági jogértelmezést, mely szerint a 102. cikk tiltja a meglevő erőfölény akvizíciók révén való további erősítését. Az ügy alapját az szolgáltatta, hogy az amerikai székhelyű Continental Can először a német SLW-ben 85,8%-os részesedést szerzett, majd a következő évben az adóparadicsomként ismert Delaware államban megalapította az Europemballage cégét, melyen keresztül megszerezte a holland TDV 91,7%-át. Mind a német, mind a holland cég saját országában piacvezető volt a csomagolási anyagok területén. A Bizottság a jogsértést végül ugyan nem tudta a Bíróság előtt is bizonyítani (a Bíróság a túl szűk piacdefiníció miatt nem fogadta el az erőfölény meglétét), de a 102. cikk vállalkozási terjeszkedésre való – utólagos – alkalmazhatósága megerősítést nyert. A BAT és Reynolds ügyben740 a 101. cikk kapcsán mondta ki a Bíróság, hogy az valóban alkalmazható a koncentrációt eredményező megállapodásokra is.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave