MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Tóth Tihamér

Az Európai Unió versenyjoga


Diszkriminációtilalom

Diszkrimináció. Ritka eset, hogy a 106. cikk a nemzeti hovatartozáson alapuló diszkriminációt generálisan tiltó 18. (régi EKSz 12.) cikkel karöltve kerüljön alkalmazásra. Ez azért van így, mert ha az EUMSz speciális diszkriminációtilalmat tartalmaz, úgy az tartalmában „megelőzi, meghaladja” a 12. cikk általános diszkriminációtilalmát. Ezen a jogalapon egyetlen bizottsági határozat971 született, amely az 1966-ból, illetve 1981-ből származó, a Spanyolország–Kanári-szigetek és a Spanyolország–Baleáriák közötti tengeri és légi közlekedést szabályozó jogszabályokat kifogásolta. Az állami vállalkozásnak minősülő közlekedési vállalkozások szubvenciót kaptak, melynek megfelelő mértékű jegyár csökkentést kellett alkalmazniuk a szigeteken lakó spanyol állampolgárok számára. Magát a támogatást nem kifogásolta a Bizottság, de azt igen, hogy állampolgársági alapon jár az utazási kedvezmény, azt nem veheti igénybe valamennyi szigetlakó. Nem azt vizsgálta tehát a Bizottság, hogy a közlekedési vállalkozás domináns cég-e, illetve az állami intézkedés erőfölénnyel való visszaéléshez vezetett-e: a nyílt tagállami hovatartozáson alapuló diszkrimináció következtében egyszerűbb volt a Bizottság bizonyítási eljárása.

Az Európai Unió versenyjoga

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 613 8

„A hét évvel ezelőtt megjelent mű új kiadása az európai versenyjog újabb fejleményeivel felfrissítve tartalmaz a vállalkozók számára olyan fontos tudnivalókat, mint az autósoknak a KRESz. …Az uniós versenyjoggal foglalkozni két okból sem haszontalan: egyrészt a magyar versenytörvény is jelentős részben az uniós fejleményeket követi …, másrészt az Európai Unió belső piacán tevékenykedő vállalkozásoknak az uniós játékszabályokat ismerniük elengedhetetlen.” – részlet Vörös Imre ajánlójából.

Hivatkozás: https://mersz.hu/toth-az-europai-unio-versenyjoga//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave