MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádas György, Prugberger Tamás

Európai és magyar összehasonlító munka- és közszolgálati jog


A határozott időre szóló munkaviszony

A határozott időre szóló munkaviszony legliberálisabb nyugat-európai szabályozása a Benelux államokban volt ismeretes, miszerint maximum 5 évre lehetett kötni határozott időre szóló munkaszerződést, amely korlátlanul hosszabbítható vagy görgetéssel automatikusan meghosszabbodhatott a felek hallgatása esetén.645 A welfare society/state koncepciója ezzel szemben a germán és a frankofon jogrendszerhez tartozó államokban kialakította a másik végletet, mely szerint maximálisan 5 éves időtartamú határozott idejű munkajogviszonynál, ha a munkavállaló a szerződésben meghatározott idő letelte után tovább dolgozik, határozatlan idejű munkajogviszonnyá alakul át.646 Az Európai Unió tagállamaiban mára egy, a kettő közé beállt gyakorlat és jogi rendezés alakult ki, mely szerint legfeljebb 5 éven belül maximálisan három határidős munkaszerződés köthet a munkáltató ugyanazon munkavállalóval, illetve a megkötött határidős munkaszerződést kétszer, a munkaügyi hivatal hozzájárulásával háromszor hosszabbíthatja meg.647 A francia jog szerint, ha a határozott idejű munkaszerződés időtartama letelt, ugyanazzal a munkavállalóval újabb határozott időtartamú munkaszerződést nem köthet annyi ideig, amennyi ideig a munkavállaló nála határozott idejű munkaviszonyban állt.648

Európai és magyar összehasonlító munka- és közszolgálati jog

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 620 6

A hetedik kiadásban megjelenő mű a magyar munkajogi szabályozást középpontba állítva összehasonlító elemzést ad az európai országok hasonló szabályairól, az eltérések vagy a hasonlóságok indokairól. A könyv átdolgozását az új Munka Törvénykönyve, a közszolgálati törvény megalkotása és a közalkalmazotti törvény jelentős módosulása indokolta. A mű két alappillére az individuális munkajog (a munkaviszony szereplői és a munkaviszony tartalma), illetve a kollektív munkajog (kollektív szerződés, szakszervezet, üzemi tanács).

A könyv a jogi felsőoktatás tankönyve, de a feldolgozás teljessége és mélysége miatt e körön túlmutatva haszonnal forgathatják a munkajog gyakorlati szakemberei és a jogalkalmazók is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/prugberger-nadas-europai-es-magyar-osszehasonlito-munka-es-kozszolgalati-jog//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave