MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádas György, Prugberger Tamás

Európai és magyar összehasonlító munka- és közszolgálati jog


A magyar közszolgálati jog jellege

Ahhoz, hogy a jelenleg működő közszolgálati rendszert megérthessük, szükséges azokat a jogtörténeti előzményeket is vázlatosan bemutatni, amelyek a II. világháborút megelőző korszakot jellemezték. Azért kell a II. világháborút megelőző időszakra visszanyúlnunk, mert a II. világháború befejezését követően, ahogyan arra a történeti elemzés kapcsán már utaltunk, egységes munkaviszonyként definiálta a jogalkotó a munkavégzésre irányuló valamennyi jogviszonyt. A Munka Törvénykönyve hatálya alá integrálta a korábban elkülönült közszolgálati dolgozókat is. A korábbi jogi szabályozás, illetve a korábbi jogelmélet is államhivatalnokokról beszélt, értve alattuk nem csak a közigazgatásban, hanem az igazságszolgáltatásban dolgozókat is. Tekintettel arra, hogy a köztisztviselők, vagy a korábbi terminológia szerint az államhivatalnokok az államnak szolgálatot teljesítenek, a szabályozás a munkaviszonyhoz képest többletjogokkal és többletkötelezettségekkel ruházza fel az államhivatalban dolgozókat. A Magyar Jogi Lexikonnak az államhivatalra vonatkozó szócikke szerint az államhivatal egyes szerv az állam testében különös, neki sajátságos állami funkcióval, egy műszerv, mely állandó állami funkciók önálló gyakorlatával bizonyos térbeli és ügybeli korlátok között az államhatalom által meg van bízva.135 A közszolgálati jog szabályozását mindig meghatározta az a körülmény, hogy a közszolgálatba lépők sajátos jogviszonyt hoznak létre valamely állami feladat ellátására.

Európai és magyar összehasonlító munka- és közszolgálati jog

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 295 620 6

A hetedik kiadásban megjelenő mű a magyar munkajogi szabályozást középpontba állítva összehasonlító elemzést ad az európai országok hasonló szabályairól, az eltérések vagy a hasonlóságok indokairól. A könyv átdolgozását az új Munka Törvénykönyve, a közszolgálati törvény megalkotása és a közalkalmazotti törvény jelentős módosulása indokolta. A mű két alappillére az individuális munkajog (a munkaviszony szereplői és a munkaviszony tartalma), illetve a kollektív munkajog (kollektív szerződés, szakszervezet, üzemi tanács).

A könyv a jogi felsőoktatás tankönyve, de a feldolgozás teljessége és mélysége miatt e körön túlmutatva haszonnal forgathatják a munkajog gyakorlati szakemberei és a jogalkalmazók is.

Hivatkozás: https://mersz.hu/prugberger-nadas-europai-es-magyar-osszehasonlito-munka-es-kozszolgalati-jog//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave