Bevezető

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

Mielőtt részletesen megvizsgáljuk, milyen változásokat eredményez az európai uniós kontextus a hivatalos nyelvekben, először szükséges tisztáznunk, mit értünk a szaknyelv, a jogi nyelv és az európai uniós (jogi) szaknyelv fogalmán.1 A nemzetközi szakirodalomban ugyanis különböző megnevezésekkel, illetve ugyanazon megnevezés eltérő értelmezéseivel találkozhatunk, ami a kutatások szempontjából is releváns tényező. A bemutatást először a szaknyelv és a jogi nyelv meghatározásával kezdem. Ezt követően az európai uniós szaknyelv fogalmát elemzem. Bemutatom, hogy a nemzetközi szakirodalomban milyen megnevezéseket használnak a nyelvek „uniós rétegének” leírására, és milyen konnotációi vannak e megnevezéseknek. Részletesen kitérek arra, milyen következményekkel jár az euro- előtag használata – és miért javasolt mégis az eurolektus megnevezés bevezetése a hazai kutatásokba.

Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!

A nemzetközi és hazai kutatások bemutatását a kutatások különböző szempontok szerinti csoportosításával kezdem, mert ez adhat útmutatót a hazai kutatások súlypontjainak meghatározásához is. Külön hangsúlyt fektetek három kutatási irány bemutatására: az intézményi fordításokra, az uniós jogi fordítások kutatására (azon belül is az ún. textual fit kutatásokra) és a korpusznyelvészeti kutatásokra.
 
1 Fontos megjegyeznünk, hogy a jogi szaknyelv mellett a jogi nyelv megnevezés is elterjedt. A továbbiakban jogi nyelvről beszélek, és csak akkor használom a szaknyelv megnevezést, ha az következetesen így jelenik meg a hivatkozott szerzőnél.
Tartalomjegyzék navigate_next
Keresés a kiadványban navigate_next

A kereséshez, kérjük, lépj be!
Könyvjelzőim navigate_next
A könyvjelzők használatához
be kell jelentkezned.
Jegyzeteim navigate_next
Jegyzetek létrehozásához
be kell jelentkezned.
  Kiemeléseim navigate_next
  Mutasd a szövegben:
  Szűrés:

  Kiemelések létrehozásához
  MeRSZ+ előfizetés szükséges.
   Útmutató elindítása
   delete
   Kivonat
   fullscreenclose
   printsave