34. OLAF
Jegyzet elhelyezéséhez, kérjük, lépj be.!
Hivatkozások
Válaszd ki a számodra megfelelő hivatkozásformátumot:
Harvard
Deák Anita (2024): Képi ingerek alkalmazása érzelemkutatásokban. : Akadémiai Kiadó.
https://doi.org/10.1556/9789636640422Letöltve: https://mersz.hu/hivatkozas/m1250kiaek_945/#m1250kiaek_945 (2025. 12. 06.)
Chicago
Deák Anita. 2024. Képi ingerek alkalmazása érzelemkutatásokban. : Akadémiai Kiadó.
https://doi.org/10.1556/9789636640422
(Letöltve: 2025. 12. 06.https://mersz.hu/hivatkozas/m1250kiaek_945/#m1250kiaek_945)
APA
Deák A. (2024). Képi ingerek alkalmazása érzelemkutatásokban. Akadémiai Kiadó.
https://doi.org/10.1556/9789636640422.
(Letöltve: 2025. 12. 06.https://mersz.hu/hivatkozas/m1250kiaek_945/#m1250kiaek_945)
|
Ingeranyag eredeti elnevezése (magyar fordítás)
Open Library of Affective Foods (OLAF) (Ételképek nyílt hozzáférésű könyvtára)
|
|
Leírás
Ételeket ábrázoló 96 színes kép. Más, ételképeket ábrázoló képi adatbázisoktól (FRIDa, Food.pics) eltérően nem az internetről gyűjtötték a képeket, hanem valódi, étteremben vagy otthon készült ételeket fényképeztek, így növelve az ökológiai validitást.
Képkategóriák: alacsony és magas kalóriatartalmú ételek (pl. gyümölcs, zöldség, édes magas zsírtartalmú ételek, sós magas zsírtartalmú ételek).
|
|
Alkalmazási lehetőségek
Az ételekre adott affektív (érzelmi-motivációs) reakciók tanulmányozására alakították ki. Étkezési zavarokkal, elhízással, testsúlyproblémákkal kapcsolatos kutatásokban alkalmazható.
Összevetették IAPS képekre adott válaszokkal, önbizalommal, jutalmazásra és büntetésre való érzékenységgel.
Ingerbemutatási idő: 6 sec.
|
|
Értékelés, skálázás
9 fokú SAMU-skála:
|
|
Mit tudunk az értékelőkről?
559 spanyol középiskolás diák (275 fiú, 284 lány). 10–14 és 14–17 éves kamaszok. Átlagéletkor: 14,2; életkori terjedelem: 11 év 1 hónap – 17 év 3 hónap.
|
|
Hivatkozás
Miccoli, L., Delgado, R., Rodríguez-Ruiz, S., Guerra, P., García-Mármol, E., & Fernández-Santaella, M. C. (2014). Meet OLAF, a good friend of the IAPS! The Open Library of Affective Foods: a tool to investigate the emotional impact of food in adolescents. PloS one, 9(12), e114515.
|
|
Elérhetőség
|
|
Egyéb megjegyzés
Hozzáférhető.
|