Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A hipotalamo–hipofízis–mellékvesekéreg (HPA) tengely, a stressz hatása a táplálékfelvételre és az energiametabolizmusra

A mellékvese glukokortikoid hormonjainak – kutyában és sertésben a kortizol, rágcsálókban a kortikoszteron, kérődzőkben pedig egyforma arányban mindkét szteroid – elválasztását a hipotalamusz kortikotropin-releasing hormonja (CRH) szabályozza a hipofízis adrenokortikotropin-felszabadulásán keresztül. A glukokortikoid hormonok legfontosabb anyagcserehatása a glukoneogenezis serkentése, vagyis a fokozott fehérjebontásból keletkező aminosavak – valamint néhány más glukoneogenetikus szubsztrát, a tejsav, a propionsav és a glicerin – glükózzá, majd glikogénné alakítása. Emellett a kortikoszteroidok gátolják a glikolízist, ami a fokozott glükózprodukcióval együtt a vércukorszint emelkedését eredményezi. A glukokortikoidok ugyanakkor katabolikus hatásúak a zsíranyagcserére: hatásukra fokozódik a vér szabad zsírsav-koncentrációja. Mindezek a metabolikus hatások együttesen azt a célt szolgálják, hogy éhezéskor vagy stressz hatásra a szervezet a zsírsavak égetéséből fedezze fokozott energiaigényét, míg az emelkedett glükóz az agy ellátását szolgálja.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave