Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A tejtermelés ásványianyag-szükséglete

Az átlagos tehéntej kilogrammonként 1,2 g Ca-ot, 0,95 g P-t, 0,5 g Na-ot és 1,1 g Cl-t tartalmaz. Ennek pótlására – figyelembe véve az ásványi anyagok felszívódásának hatékonyságát – 2,8 g Ca, 1,7 g P és 2 g konyhasó szükséges. A tehéntejnél nagyobb szárazanyag-tartalmú juhtej termeléséhez az anyajuhok tej kilogrammonként 4,0 g Ca-ot és 2,5 g P-t igényelnek. Napjainkban a tehenészetekben a teljesítménycsoportos takarmányozási módszer vált általánossá. Mivel a takarmányadagot több részletben, úgynevezett teljes keverék (TMR) formájában etetik, az állatok táplálóanyag-szükségletét – így ásványianyag-szükségletét is – a napi takarmányadag szárazanyag-tartalmához viszonyítva célszerű megadni. A 8.10. táblázat tartalmazza a tejelő tehenek ásványianyag-szükségletére vonatkozó ajánlást az NRC (2001), valamint a hazai javaslat (Schmidt et al., 2000) alapján. Az adatok összevontan adják meg az életfenntartás és a tejtermelés szükségletét.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave