Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A szarvasmarha, a juh és a sertés vehemépítésének táplálóanyag-szükséglete

Miközben a megtermékenyített petesejt (zigóta) megindul az ampullából a méh felé, megkezdődik az osztódása, a barázdálódás. A csíra a megtermékenyüléstől számítva három-négy napon belül lejut a méhbe. (Lónál öt-hét napon belül.) A tápláléka kezdetben a citoplazmában lévő tartalék táplálóanyag, a szik, majd a méh mirigyei által termelt méhtej, amelynek anyagait az embrió táplálását végző, úgynevezett trofoblaszt sejtek veszik fel és alakítják át (histiotroph táplálkozás). A méhtej pontos összetétele nem ismert. Sejteket (hámsejteket, leukocytákat, vörösvérsejteket), fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ezeket részben a méh mirigyeinek hámsejtjei maguk termelik, részben pedig a vérből szűrik ki (Husvéth, 2000).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave