Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Makroelemek

A kalcium az állati test legnagyobb mennyiségben jelen lévő hamualkotó eleme. Nagyobbrészt hidroxi-apatit, illetve egyéb Ca-foszfát és Ca-karbonát formájában a csontok szervetlen anyagainak több mint harmadát adja. 1 g csonthamu átlagosan 360 mg kalciumot tartalmaz. A vázrendszerben és a fogakban található a szervezet Ca-készletének 98,5–99%-a. A maradék 1,5–2,0% a lágy részekben, a sejtekben és a szöveti folyadékban található. Statikai funkciója mellett számos élettani folyamatban kulcsszerepet játszik. Stabilizálja a kolloid rendszert, hozzájárul a sejtmembránok és a sejtszervecskék közötti adhézió fenntartásához, csökkenti a kapillárisok és a sejtmembrán permeabilitását. Mint enzimaktivátor a tripszin és a trombokináz működésének szabályozásában vesz részt, ezenkívül az ingerület vezetéséhez, az idegi szinapszisok és az izomrostok működéséhez is megfelelő Ca2+-koncentrációra van szükség. A protein-kinázok kofaktoraként (transzkripciós faktoraként) részt vesz a fehérjefoszforilációs folyamatok intracelluláris jelátvitelében és így a génexpresszió változásában.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave