Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Avasodott zsírok által okozott mérgezések

A nem megfelelő tárolás, valamint egyes takarmányipari műveletek során a zsírok avasodásnak indulhatnak. A bakteriális és/vagy penészgomba lipázok által előidézett hidrolitikus avasodás során nagy mennyiségű szabad zsírsav szabadul fel, amelyek savas karakterük miatt pH-eltolódást idéznek elő a béltraktusban, ezáltal gátolják az emésztőenzimek működését. A zsírsavtoxicitás hatására baromfifajokban további jelentős problémát okoz, hogy a pH-eltolódás miatt megváltozik a bélflóra összetétele, és megnő egyes patogén baktériumok száma. Az oxidatív avasodás során, amelyet az oxigén mellett az UV-sugárzás, a magas hőmérséklet és átmeneti fémek (vas és réz) jelenléte idéz elő, a telítetlen zsírsavak nem enzimatikus oxidációja, peroxidációja következik be. A peroxidált zsírok etetésének első tünete a bélgyulladás, amely felszívódási zavarokhoz vezet. A felszívódó toxikus metabolitok hatására májkárosodás alakul ki, amely növekedésbeli visszamaradást okoz, majd a vérkeringéssel a vesébe jutó terminációs végtermékek – elsősorban aldehidek – hatására károsodnak a vesetubulusok. Hosszabb ideig fennálló mérgezés során a máj detoxifikáló kapacitásának kimerülését követően a peroxidált lipidek és ezek termékeinek hatására idegrendszeri és szaporodásbiológiai zavarok is fellépnek. Ezek oka részben a peroxidáció miatt kialakuló esszenciáliszsírsav-szintézis (linolsav- és α-linolénsav-szintézis), továbbá a linolsav hiányából adódó arachidonsav-szintézis elmaradása következtében a prosztanoid bioszintézis zavara, illetve oxidatív károsodások az arachidonsavat nagy mennyiségben tartalmazó neuronális membránokban (Mézes et al., 1996).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave