Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


A takarmányozás hatása a tej vitamintartalmára

A tehéntejben kiválasztott vitaminok mennyisége az állat tartalékainak telítettségétől függ. A szűkös vagy bőséges készletek a tej vitamintartalmában is tükröződnek (14.3. táblázat). A vízben oldódóak közül, amelyek nem raktározódnak a szervezetben, a B-csoportbeli vitaminokat és a folsavat a bendőmikrobák kielégítő mennyiségben biztosítják a gazdaállat számára. Ezek mennyisége független a takarmányadag vitamintartalmától. Ez alól kivételt képez a B12-vitamin (kobalamin), amelynek szintjét a bendőmikrobák jobb kobaltellátásával növelni lehet a tejben (Knowles et al., 2006). A vízoldékony vitaminok közül a kolint, a biotint és az aszkorbinsavat hiányos ellátás esetén a szervezet bőségesen fedezni tudja az endogén szintézisből. A tej C-vitamin-tartalmában tapasztalható szezonalitás éppen abból adódik, hogy a téli „zöldhiányos” takarmányozás során az endogén szintézis olyan nagymértékű, hogy ilyenkor a tej aszkorbinsav-tartalma a tavaszi, nyári időszakhoz képest magasabb.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave