Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Leveles zöldtakarmányok

Jellemzően nagy levélzetű, nagy nedvességtartalmú és nagy tömeget adó takarmányféleségek, amelyek igen jó dietetikai hatással rendelkeznek. Legnagyobb jelentőséggel a Brassica nemzetség fajai bírnak. Több mint negyven faj tartozik a nemzetségbe, amelyek igen változatosak mind alakjukat, mind méretüket tekintve. A legfontosabbak a káposzta- és a repcefélék. Minden Brassica nemzetségbe tartozó faj etetésénél két takarmányozási problémával kell szembenéznünk. Az egyik, hogy a növények goitrogén (mustárolaj) anyagokat tartalmaznak, amelyek akadályozzák a pajzsmirigyhormonok jódfelvételét, ezen keresztül a tiroxin és a trijód-trionin képződését (lásd 2.6. fejezet). A másik problémát egy a nemzetséghez köthető, egyedülálló aminosav okozza. A metil-cisztein-szulfoxid a bendőben dimetil-diszulfiddá alakul, amely káros a vörösvértestekre, és a hemoglobin csökkenését eredményezi a vérben. Ezt elkerülendő fontos, hogy az állatok szárazanyag-szükségletét fegfeljebb 50%-ban fedezzük káposztafélékkel (Inglis et al., 1992).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave