Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Vérliszt

A vérlisztet a meleg vérű állatok vérének szárításával állítják elő. Fontos, hogy magát a még folyékony vért nem szabad felhasználni takarmányozási célra, mivel olyan gyorsan megromlik, hogy felhasználása állategészségügyi szempontból igen kockázatos. A gyártási folyamat során a vért gőzzel kezelik, ami sterilizálja és megalvasztja azt, majd szárítják. A termék egy csokoládészínű, jellegzetes illatú por, amelynek fehérjetartalma meghaladhatja akár a 80%-ot is. A vérliszt az egyik legjobb lizin-, metionin-, arginin- és leucinforrás, de kifejezetten kevés izoleucint és glicint tartalmaz. Vérliszt etetésekor a brojler-előállítás során egyértelműen csökken az állatok növekedése, míg tojóállományoknál a felhasználható vérliszt mennyisége alig 1–2%. A sertés takarmányozása során valamivel több vérlisztet használhatunk, de 5–6%-nál többet itt se keverjünk bele a takarmányba, mert aminosav-imbalanszot okoz, ami csökkenti az étvágyat és ezáltal a takarmányfelvételt. Manapság teljes, leszárított vérlisztet már nem etetnek, csak annak hidrolizált, magas szinten kezelt és szeparált összetevői – sertés-hemoglobin, porlasztva szárított plazmafehérje – jelennek meg a különböző takarmánykeverékekben. A vérliszt elsősorban a kérődzők takarmányozásában használható, mivel bendőbeli lebonthatósága igen kicsi. A kérődzők takarmányozása során kiváló bypass fehérjeforrás lehet, bár jelenleg az Európai Unióban és Magyarországon is tilos a felhasználása.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave