Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


21.5. Fontosabb megállapítások

  • A sertés- és baromfi-takarmányozásban mind a receptúrák összeállításakor, mind a fehérjeforrások helyettesítésekor az úgynevezett ideálisfehérje-elv alkalmazásával kell kialakítani az abrakkeveréket.
  • Az „ideális fehérje” elnevezés arra utal, hogy a takarmányfehérje aminosav-összetétele pontosan megfelel az állat igényének. Nincs olyan aminosav, amely limitáló lenne, vagy amely túlzott mértékben volna jelen az adagban. Az ideális fehérje aminosav-összetételét a lizin százalékában adjuk meg.
  • Az emészthető aminosav-tartalom felhasználása a takarmányreceptúrák összeállításában csak akkor lehet szakmailag indokolt, ha az ezzel járó előnyöket a termelésben is realizálni tudjuk.
  • A fehérjeforrások helyettesítése korábban úgynevezett fehérje-egyenérték alapon történt. Az újabb kutatások eredményeit felhasználva a helyettesítést ma már a takarmányfehérjék ileálisan emészthető aminosav-tartalma alapján végezzük el.
  • Sertés-abrakkeverék fehérjeforrásának más fehérjehordozóval történő helyettesítése során akkor járunk el helyesen, ha a helyettesítést a takarmánykomponensek ileálisan emészthető aminosav-tartalma és az ideálisfehérje-elv alapján végezzük el. Ezért először az etetésre kerülő abrakkeverék emészthetőenergia-tartalmát (DE) kell meghatároznunk. Ezután a megfelelő ileálisan emészthető lizin/DE arányt kell kiválasztanunk. Végül az ideálisfehérje-elv szerint a lizin és a többi ileálisan emészthető aminosav arányát kell kialakítanunk. Ha állati eredetű fehérjehordozót esetleg növényi eredetűvel helyettesítünk, akkor feltétlenül gondoskodnunk kell az abrakkeverékek foszforkiegészítéséről is. A foszforszükséglet pontosabb kielégítése érdekében a takarmánykomponensek emészthető foszfortartalmával kell számolnunk.
  • Brojlerek esetében a takarmány-fehérjeforrás helyettesítésének menete megegyezik a sertéseknél leírtakkal. Azonban a baromfinál a takarmány energiatartalmát AMEn-ben fejezzük ki. A takarmányok emészthető aminosav-tartalmát, a szükségleti értékeket és az ideális fehérje összetételét pedig a brojlerre javasolt értékkel vesszük figyelembe.

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave