Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


Bevezetés

Az élelmiszerek elvárt minősége és biztonsága kizárólag az élelmiszeripar kifogástalan alapanyagokkal, állati termékekkel való ellátása esetén biztosítható. Az állati termékek minőségét nagyban befolyásolják az állatállományok által fogyasztott takarmányok alap- és adalékanyagai, valamint a takarmány-előállítás és a takarmányozás egyes lépései. A globalizáció következtében kialakult, hatalmas területeket átfogó, világméretű kereskedelmi tevékenység következményeként az állati eredetű élelmiszerek előállítása számos, egymással szorosan összefüggő, de térben és időben sokszor elkülönülő lépésen keresztül valósul meg. Jó minőségű, biztonságos élelmiszer-előállítás csak a teljes előállítási folyamat, az „élelmiszerlánc” valamennyi szereplőjének teljes körű, részletekbe menő szabályozása és ellenőrzése esetén képzelhető el. A „farmtól az asztalig”, vagyis az élelmiszer-előállítás minden résztvevőjét és fontos mozzanatát figyelemmel kísérő „élelmiszerlánc”-szemléletben is központi szerepe van az állatok takarmányozásának az élelmiszer-előállítás minősége és biztonsága szempontjából (lásd 26. fejezet).

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave