Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


15.11. ábra. A háromszintű antioxidáns rendszer (Horváth és Babinszky, 2019)
CAT = kataláz; Cu SOD = réz-szuperoxid-dizmutáz; GPx = glutation-peroxidáz; GSH = glutation; GSSG = glutation-diszulfát/redukált glutation; H2O = víz; H2O2 = hidrogén-peroxid; HSF (heat shock factors) = hősokkfaktor; HSP70 (heat shock protein 70) = hősokkfehérje 70; Mn SOD = mangán-szuperoxid-dizmutáz; NADH = nikotinamid-adenin-dinukleotid; NADP+ = oxidált nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát; NADPH = nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát; O2 = szuperoxid-aniongyök; OH = hidroxilgyök; PUFA (polyunsaturated fatty acids) = többszörösen telítetlen zsírsav; ROO = peroxilgyök

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave