Babinszky László, Halas Veronika (szerk.)

Innovatív takarmányozás


9.4. táblázat. Termoneutrális környezeti hőmérsékleten tartott sertés, baromfi- és kérődzőfajok különböző korcsoportjainak jellemző vízfogyasztása (Ward és McKague, 2007)
Faj, korcsoport
Vízfogyasztás
(l/nap)
Sertés
Választott malac (7–22 kg)
1,0–3,2
Növendék (23–36 kg)
3,2–4,5
Hízó I. (36–70 kg)
4,5–7,3
Hízó II. (70–110 kg)
7,3–10
Vemhes koca, kan
13,6–17,2
Szoptató koca
18,1–22,7
Brojler (1000 madárra)
1–4 hetes
50–260
5–8 hetes
345–470
Tenyész (3,0–3,5 kg)
180–320
Tojótyúk (1000 madárra)
1,6–1,9 kg
180–320
Pulyka (1000 madárra)
1–7 hetes
38–327
8–14 hetes
403–737
15–21 hetes
747–795
Tejelő szarvasmarha
Borjú (1–4 hónapos)
4,9–13,2
Üsző (2–24 hónapos)
14,4–36,3
Tejelő tehén
napi 13,6 kg tej
68–83
napi 22,7 kg tej
87–102
napi 36,3 kg tej
114–136
napi 45,5 kg tej
132–155
Szárazon álló tehén
34–49
Hústípusú szarvasmarha
Borjú (180–360 kg)
15–40
Húsmarha (360–640 kg)
27–55
Borjas tehén
43–67
Üres és vemhes tehén, bika
22–54
Juh
Növendék és hízó (27–50 kg)
3,6–5,2
Hústípusú vemhes anya (80 kg)
4,0–6,5
Hústípusú szoptató anya (80 kg)
9,0–10,5
Tejtípusú vemhes anya, kos (90 kg)
4,4–7,1
Tejtermelő anyajuh (90 kg)
9,4–11,4

Innovatív takarmányozás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 057 1

Földünk lakóinak száma rohamosan növekszik, ami soha nem tapasztalt méretű igényt támaszt az élelmiszer-termeléssel szemben, miközben környezetünk állapota – egyelőre úgy tűnik – megállíthatatlanul romlik, bolygónk klímája pedig egyre kedvezőtlenebb irányba változik.

Nagy kérdés, hogyan lehet a mind nehezebbé váló feltételek között nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő minőségű, biztonságos és nyomon követhető élelmiszert hatékonyan előállítani, méghozzá úgy, hogy ezzel a környezetet a lehető legkisebb mértékben terheljük.

Az Innovatív takarmányozás című kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megválaszolja e kérdést, legalábbis az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok vonatkozásában. Ezt a rendkívül komplex problémát már nem lehet a megszokott módon megközelíteni, csakis innovatív szemlélettel.

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy e modern, interdiszciplináris felfogásban íródott szakkönyv integrálja a társtudományok legújabb kutatási eredményeit a hagyományos takarmányozástudományba, természetszerűleg a „klasszikus” takarmányozási ismeretek alapjaira építve. Ebből adódóan az egyes fejezetek szerzői között a takarmányozástudomány nemzetközi ismertségű kutatói mellett biológust, vegyészt, biokémikust, immunológust, humán és állatorvost, fizikust, műszaki mérnököt, állattenyésztőt, növénytermesztőt és meteorológust is találunk, valamennyien saját területüknek a tudományos világ által elismert, kiváló szakemberei.

A szerzők bíznak benne, hogy könyvük sok hasznosítható információval szolgál mind a kutatásban, a fejlesztésben, az oktatásban, mind pedig a gyakorlatban tevékenykedők számára.

Hivatkozás: https://mersz.hu/babinszky-halas-innovativ-takarmanyozas//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave