Ábel Tatjána (szerk.)

Klinikai dietetika és orvostudomány


11.1. táblázat: A perifériás vérsejtek normális paraméterei
Nők
Férfiak
Vörösvérsejtszám (T/l, 1012/l, Terra/liter)
3,6-4,7
4,0-5,2
Hemoglobin (g/l, gram/liter)
120-155
135-160
Hematokrit
0,37-0,45
0,41-0,50
Retikulocita (G/l, 109/liter, Giga/liter)
Retikulocita (ezrelék, ‰)
30-70
5-15‰
Fehérvérsejtszám (G/l, 109/liter, Giga/liter)
4-10
Trombocitaszám (G/l, 109/liter, Giga/liter)
150-400
Átlagos vörösvérsejt-térfogat (MCV, 10 15 liter, femtoliter, fl)
80-97
Átlagos hemoglobintartalom (MCH, 10 12 gramm, pikogram, pg)
27-31
Átlagos hemoglobin-koncentráció (MCHC, g/l, gram/liter)
315-355
Vörösvérsejtek megoszlása (RDW, %)
11,5-14,5

Klinikai dietetika és orvostudomány

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 520 0

A kötet szerkesztője, Dr. Ábel Tatjána PhD, mint a tantárgy oktatója, alapos gondossággal válogatta össze a szükséges ismeretköröket, személye garancia arra, hogy egy újszerű, kiváló, jól használható tankönyv került összeállításra, mely maximális segítséget nyújt a dietetikus hallgatóknak majdani hivatásuk gyakorlásához. A felkért írók szakterületük kiváló képviselői, akik közül többen a gyógyító munkájuk mellett a dietetikusképzés elméleti és gyakorlati oktatásában is részt vesznek, így ismerik a dietetikusi munka jelentőségét, szükségességét, és azokat a releváns dietoterápiás kezeléseket, amelyek a team tagjaként egy dietetikustól elvárhatók.

A tankönyv a végzett dietetikusok részére is hasznos lehet, mert mint egy kézikönyv, segítséget nyújt eddigi ismereteik szinten tartásához, vagy egy-egy speciális területben való elmélyüléshez. Számukra azért is hiánypótló ez a kiadvány, mivel a legújabb kutatási eredmények következtében megismert, eddig ismeretlen új betegségekre, azok diagnosztizálására, gyógyszeres és diétás kezelésére is útmutatást adhatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/abel-klinikai-dietetika-es-orvostudomany//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave