Vogronics Péterné (szerk.)

Élelmezés-egészségtan II.


Cukoripar

A cukor gyártásának a nyersanyaga a cukorrépa, földdel erősen szennyezett. A gyártásfolyamatok (lényerés, derítés, szűrés, bepárlás stb.) nagymértékben csökkentik a szennyeződést, a hőkezeléses műveleteket azonban a baktérium spórák túlélhetik. Főleg a savképző termofil spórás szennyezettség veszélyes (B. Stearothermophilus, B. coagulans). Ezek a cukorminták mintegy 25%-ából előkerülnek. A felöntő Ievek készítéséhez használt cukorral bejutó ún. sima savanyító spórások főleg a zöldségkonzervekben okoznak romlást. Az üdítőital-gyártás szempontjából az ozmofil élesztők, továbbá a nyálképző baktériumok, mint pl. Leuconostoc mesenteroides előfordulása a cukorban nagy jelentőségű. A gyümölcsszörpökben, amelyek nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, az ozmofil élesztők lassú alkoholos erjedést okozhatnak. A széndioxid képződése miatt habzás léphet fel, néha a tartály felrobbanása is. Az édesiparban a nem megfelelő mikrobiológiai minőségű cukor ugyancsak késztermékromlást okozhat (pl. a marcipán készítmények szétesése a gázképző mikrobák miatt).

Élelmezés-egészségtan II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 519 4

Hivatkozás: https://mersz.hu/vogronics-elelmezes-egeszsegtan-2//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave