MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Magyar Zoltán

Halhatatlan és visszatérő hősök

Egy nemzetközi mondatípus Kárpát-medencei redakciói


József

II. Józsefet bizonyára egyes antifeudális jellegű rendeletei és a nép körében tett gyakori látogatásai miatt kezdte körülvenni olyasféle aura, mint Mátyás királyt. Igaz, ebbéli hagyományköre ugyancsak nem elsősorban a magyar folklórra, mint inkább a cseh, morva és osztrák területekre jellemző, néhány beszédes adatot azonban a magyar szóhagyományból is ismerünk. Dobos Ilona XVIII. század végi röpiratokra hivatkozva írja, hogy a nép annyira szerette Józsefet, hogy halálának hírét – félve az esetleges zendüléstől – Északkelet-Magyarországon sokáig nem merték nyilvánosságra hozni – s a Felső-Tisza-vidéken még évtizedekkel halála után is visszavárták.1 Ipolyi Arnold a XIX. század közepéről közöl egy további adalékot: „így beszéli nekem egy földműves, hogy József császár még él befalazva, úgymond, mert csak az urak tették félre láb alól, hogy igazságos volt a szegény népre.”2


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2021

ISBN: 978 963 454 691 7

Magyar Zoltán könyve a folklórhagyomány egyik legjellemzőbb mondatípusáról nyújt átfogó képet, áttekintve és elemezve annak nemzetközi és Kárpát-medencei előfordulásait. A halhatatlan és visszatérő/visszavárt hős képzete egyike a folklór elemi gondolatainak, amely fejlődése során fokozatosan költői formát, az utóbbi kétszáz év során pedig nemzeti jelleget öltött. A magyar történeti mondahagyomány legtöbb hősalakjával kapcsolatosan is felmerült a tárgyalt képzet - kivált Csaba királyfi, Szent László, Mátyás király, Rákóczi, Petőfi és Rudolf trónörökös népi hagyományköre tartalmaz ilyen adatokat, s törvényszerűnek is mondható, hogy főként a kaotikus korokban, levert forradalmak után virágzott igazán.

Hivatkozás: https://mersz.hu/magyar-halhatatlan-es-visszatero-hosok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave