Közigazgatási könyvek

reorderapps

A közigazgatás olyan közhatalommal rendelkező igazgatási tevékenység-, illetve szervezetrendszer, amely a hatalommegosztás elvéből eredően önálló hatalmi ágként funkcionálva biztosítja a jogállamiság követelményének érvényesülését – olvasható a definíció Szamkó Józsefné a Költségvetési szervek gazdálkodása és pénzügyei című könyvében.

A közigazgatás tehát az államigazgatási szervek és önkormányzati szervek rendszere. Ahogyan a Lapsánszky András szerkesztésében megjelent Közigazgatási jog I. című könyv is fogalmaz: „A közigazgatás szervezete, működése bizonyos szempontból hasonlíthat a magánvállalatokéra. Ahogy a cégek döntéseit koordinálhatja, irányíthatja a felettük lévő (tulajdonos) gazdasági társaság, illetve ennek különböző szervezetei, úgy koordinálhatja, irányíthatja, felügyelheti a kormányzat, bizonyos központi államigazgatási szerv is a neki alárendelt közigazgatási szervek működését, döntéshozatalát.” Előfordulhatnak persze olyan esetek, amikor nem könnyű a közigazgatás és a nem állami szektor elhatárolása, hiszen például a közigazgatásban is léteznek gazdasági, gazdaságossági szempontok, mint ahogy magánintézmények is elláthatnak közfeladatot.

A közigazgatás aktuális kérdései

A MeRSZ online könyvtárban a közigazgatás témájával számos könyv foglalkozik. Szamkó Józsefné a Költségvetési szervek gazdálkodása és pénzügyei című könyvében a költségvetési szervek mindennapos működéséhez szükséges gazdálkodási, pénzügyi ismereteket mutatja be, konkrét gyakorlati példákkal együtt.

Dr. Budai Balázs Benjamin A közigazgatás újragondolása című könyvében arra helyezi a hangsúlyt, hogy miért kötelessége az államnak (ezen belül a közigazgatásnak) a saját szerepének, funkcióinak, céljainak, eszközeinek újradefiniálása, újragondolása. „A közigazgatás reformálása egy – a társadalmi viszonyok fejlődéséből fakadó – véget nem érő folyamat. A folyamatra válaszként szolgáló reformkísérletek (főleg napjainkhoz közeledve) túlnyomórészt retorikai habbal díszítettek, megvalósulásuk akadozó, olykor kormányokon átívelő, töredezett. Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy a közigazgatás alapkonstrukciója szinte változatlan: (egyre bővülő) szolgáltatások nyújtása, mely elősegíti a magánérdek és a közérdek közötti érzékeny egyensúly fenntartását, a társadalomban való békés együttélés érdekében.” – fogalmaz írásában.

A digitalizáció térnyerése korában nem meglepő, hogy a közigazgatást is elérték a technológiai innovációk. Bevezették például az e-közigazgatást, amely a hozzáférésre és az internetes megjelenésre helyezi a hangsúlyt. „A szolgáltató jelleg egyik legfőbb eleme napjainkban, hogy a közigazgatás (fizikailag is) menjen az ügyfél elé (nem pedig fordítva). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken forduljon elő a közigazgatás, ahol az ügyfél. Az ügyfelek jelentős része már interneten intézi ügyeit. Az internet csupán egy a kommunikációs csatornák közül (bár kétségkívül az egyik legnépszerűbb). Azonban az internet nem azonosítható az e-közigazgatással. Ehhez kapcsolhatjuk napjaink érdekességét, hogy az e-kormányzat hajlamos a bújócskára. Egyszerűen láthatatlan. Főleg annak a 42%-nak, amely még eddigi életében nem kapcsolta be a számítógépet. Mi lehet a megoldás? Hogyan tehetjük láthatóvá?” – fogalmaz dr. Budai Balázs Benjamin egy másik, Az e-közigazgatás elmélete című könyvében.

A MeRSZ online könyvtár közigazgatási könyvek kínálatát az olvasói igényeknek megfelelően folyamatosan bővítjük. A uniós tagállamok közigazgatásáról éppúgy találhatsz műveket, mint a közigazgatás egészségügyben betöltött szerepéről, a compliance és a közigazgatás kapcsolódási pontjairól.

A MeRSZ használatával egyúttal hatékonyan dolgozhatod fel a közigazgatási könyvek szövegeit is: egyéni jegyzeteket hozhatsz létre, könyvjelzőket, bejegyzéseket szúrhatsz be a művek szövegébe, kedvenc könyveidet pedig megjelölheted, és egyetlen kattintással elérheted.


Könyvek

Az épületek energiahatékonysága

Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 842 2

DOI: 10.55413/9789632958422

Építési közbeszerzés

Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 848 4

DOI: 10.55413/9789632958484

Honvédelmi alapismeretek

Kiadó: Akadémiai Kiadó – Ludovika Egyetemi Kiadó

Online megjelenés éve: 2023

ISBN: 978 963 454 954 3

DOI: 10.1556/9789634549543

Költségvetési szervek gazdálkodása és pénzügyei

Kiadó: Wolters Kluwer Kft.

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 851 4

DOI: 10.55413/9789632958514

Nemzeti alkotmányok az Európai Unióban

Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 857 6

DOI: 10.55413/9789632958576

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave