Sporttudományi könyvek

reorderapps

Mit is jelent pontosan a sporttudomány? Az emberiség testkulturális (testnevelési és sport-) tevékenysége során létrejött és összegyűjtött tapasztalatok és nézetek tudományosan igazolt rendszereként, a testkultúrát leképező tudományként határozhatjuk meg. A sporttudomány kutatási területe nagyon összetett, tipikusan interdiszciplináris tudományág.

Alapkategóriái a testnevelés, a testgyakorlás, a teljesítménynövelő tevékenységek, az edzés, a sportok (egészségmegőrző, prevenciós, rekreációs sportok), a szabadidőt kitöltő fizikai aktivitások, a rehabilitációs, gyógyító tevékenységek, a gyógytestnevelés, illetve a mozgás, a zene és a tánc kapcsolatain keresztül érvényesülő művészeti, előadói tevékenységek – olvasható a Szatmári Zoltán főszerkesztésében megjelent Sport, életmód, egészség című könyvben.

Tudomány és sport

A tudomány a sporttal kapcsolatban a következő kérdéseket fogalmazza meg: hogyan lehet az emberi teljesítőképességet egészségkárosodás nélkül növelni? Milyen pozitív hatásai vannak a rendszeres testmozgásnak? Az élsporttal kapcsolatos kutatásokról gyakrabban lehet hallani, de legalább ilyen fontos az a kérdés, hogy miként lehet neveléssel, pedagógiai eszközökkel a sportolást napi rutinná, az élet természetes velejárójává tenni már gyermekkorban.

A sport sokak számára egyre inkább szórakozást és üzletet is jelent, nem csupán testmozgást és egészségmegőrzést, ezért külföldön és Magyarországon egyaránt felerősödött az e témákkal kapcsolatos tudományos tevékenység” – emeli ki a Lapsánszky András szerkesztésében megjelent Közigazgatási jog III. című könyv.

Azt, hogy a sokszínű és összetett sporttudomány igazi interdiszciplináris terület, mi sem bizonyítja jobban, mint a sportot társadalomtudományi megközelítésből vizsgáló kutatók egyre gyarapodó száma. Ma már nem nehéz olyan közgazdászt találni, aki a sport és az üzlet kapcsolatáról beszél a szélesebb nyilvánosság előtt. Ugyanígy a szociológiai kutatások témái között is növekvő számban találhatunk sporttal kapcsolatosakat, például egy-egy szurkolótábor társadalmi összetételének vizsgálatát illetően. További tudományterületek kapcsolódását vizsgálva ma már az is közismert tény, hogy a mentális felkészítés jelentősége is ugrásszerűen megnőtt, egy-egy nagy megmérettetés előtt pszichológus készíti fel a versenyzőket.

A MeRSZ online könyvtár sporttudományi könyveit az olvasói igényeknek megfelelően folyamatosan bővítjük. A kínálatban a sport társadalmi, gazdasági és utánpótlás-nevelési kérdéseiről éppúgy találhatsz könyveket, mint a rekreációról vagy a sportkardiológiáról.

A MeRSZ használatával hatékonnyá válik a sporttudományi könyvek szövegeinek feldolgozása is: például egyéni jegyzeteket lehet benne létrehozni, könyvjelzőket szúrhatsz be a művek szövegébe, kedvenc könyveidet pedig megjelölheted, és egyetlen kattintással el is érheted.


Könyvek

Életmód - Sport - Covid

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 825 6

DOI: 10.1556/9789634548256

Oktatás - Sport - Covid

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 848 5

DOI: 10.1556/9789634548485

Sokszínű rekreáció II.

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 609 2

DOI: 10.1556/9789634546092

Sport és szív

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 628 3

DOI: 10.1556/9789634546283

Sport - Gazdaság - Covid

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 808 9

DOI: 10.1556/9789634548089

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave