Hogyan dolgozd ki a tételeid? – Hatékony tippek vizsgázóknak

2020. 10. 19.

FacebookXPinterestLinkedIn

Akár egyetemista vagy, akár érettségire készülsz, akár oktatóként igyekszel segíteni diákjaidnak a felkészülésben, a tételek alighanem fontos részét képezik most az életednek. Megkönnyíthetik, de meg is nehezíthetik a dolgodat a vizsgaidőszakban. A jól kidolgozott jegyzettel gyerekjáték a felkészülés, azonban ha nem fordítunk rájuk elég időt, el is bukhatunk. A tételeidnek nem kell feltétlenül hosszúnak lenniük, de mindenképpen tartalmazniuk kell az összes szükséges információt a sikeres vizsgához. Ehhez nyújtunk most neked segítséget.

Vázlatos vagy részletes? Milyen a jó tételkidolgozás?

Van, aki arra esküszik, hogy minél részletesebb egy tétel, annál jobb, míg mások csak a legfontosabb információkat írják fel. A tanulás hatékonysága azonban nemcsak attól függ, hogy kerek mondatokban fogalmaztunk-e a jegyzetünkben, vagy vázlatként készítettük-e el azt – valójában számos egyéb tényező is befolyásolhatja a végeredményt és a tanulással töltött idő mennyiségét.

Egy jól kidolgozott tételt arról ismerhetünk meg, hogy könnyű használni. Ebből a szempontból mindegy például, hogy a tétel szövege géppel vagy kézzel íródik-e. Van, aki a nyomtatott szövegből – legyen az bármilyen jól is felépítve – nehezebben tanul, mint a saját kézírásából, de van, akit ez egyáltalán nem befolyásol. Válaszd ki, neked melyik mód a hatékonyabb, és azt használd!

Fogalomkapcsolás

A tanulási folyamatban sokat segít, ha nemcsak az eredeti szövegben való megjelenésük sorrendjében vagy időrendben gyűjtjük össze az információkat, hanem logikai kapcsolatokat is felállítunk közöttük. Ezzel a módszerrel sokkal több dolgot jegyezhetünk meg, mivel az adatok egymással is összefüggésben állnak. Ha vizsgázás közben nem is minden adat jut elsőre az eszünkbe, jó eséllyel egy kapcsolódó információ előhozza majd az emléket.

Színesen szép a világ – és a tétel is!

A színkódok is sokat segíthetnek a tanulás során. A módszert már jegyzetelés során is alkalmazhatjuk, ezzel pedig akár magát a tétel kidolgozását is megspórolhatjuk. Fontos, hogy ehhez pontos és részletes, valamint jól olvasható szövegre van szükség, így figyelj arra, hogy olvasható legyen a kézírásod! Ami az órán egyértelműnek tűnik, az hetekkel, hónapokkal később a vizsgára készülve már nem biztos, hogy az is marad.

Az általános információk felírására például a kék toll remekül használható, a szivárvány többi színét pedig a további kategóriáidhoz használhatod – a lényeg csak annyi, hogy következetesen kódold a színekkel a tudnivalókat! Ehhez készíthetsz útmutatót is a füzeted elején, ahol a különböző színek mellé felírod, milyen információt takarnak. Például zöld színnel jelölhetők a kiegészítő információk, feketével pedig a saját megjegyzések. Ez utóbbi különösen hasznos házi dolgozatok írásánál, ha olyan dolgok is felmerülnek, amelyek külön utánajárást igényelnek.

Pirossal jelezhetők a legfontosabb információk, például a határidők és a definíciók. Annak megfelelően, hogy neked mi válik be jobban, már írás közben is váltogathatod a különböző színű tollakat, vagy később aláhúzással is jelölheted, melyik kategóriába tartoznak az adott információk.

Nagy igyekezetünkben persze el is ronthatjuk a színkódolt tételek kidolgozását, ha nem vagyunk elég következetesek. Fontos, hogy az adott színeket mindig ugyanarra a kategóriára vonatkozóan használjuk, tehát ha kifogyott a piros tollunk, ne helyettesítsük zölddel, különben bele fogunk zavarodni a rendszerünk rendszertelenségébe! A jegyzeteinket pedig mindig egy helyen tároljuk: a kézzel írottakat egy füzetben vagy dossziéban, a digitálisan készítetteket pedig dátum szerint egy mappába rendezve!

Rend és rendezés

Ha káosz uralkodik a tételeink között, a fejünkben sem lesz rend, ez pedig nemcsak a tanulást nehezítheti meg. Ha sem vizuálisan, sem logikai kapcsolatok alapján nem tudjuk felidézni a szükséges információkat, vizsgahelyzetben könnyen lefagyhatunk – ebből a helyzetből pedig sokszor a legsegítőkészebb tanár sem tud kihúzni. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, érdemesvázlatot is készítened, amely alapján kidolgozhatod a végleges tételt is!

A tétel kezdődjön a címmel, amely alapján meg tudod majd különböztetni a többi tételtől! A cím alatt szerepeljenek az általános tudnivalók, amelyek alapműveltségnek számítanak! A további tudnivalókat alcímekkel tagolva bontsd ki részletesen! Az alcímeket természetesen további részekre is bonthatod, ha szükséges. Fontos, hogy ez a rész alkossa a kidolgozott tételed legnagyobb részét! Itt kaphatnak helyet a részletes információk, a kulcsmondatok és a definíciók. A lezárásban pedig foglald össze a legfontosabb tudnivalókat! A legjobban ugyanis az elolvasott szöveg elejére és végére emlékszünk, így az általános tudnivalók és a tétel lényege biztosan a fejedben marad majd.

Honnan szerezzünk jól használható tételeket?

Nemcsak saját magadnak készíthetsz jegyzetet, hisz a kidolgozott tételeket akár készen is beszerezheted. Az emelt érettségire készülőknek rendszeresen adnak ki olyan könyveket, amelyek az adott évi tételeket tartalmazzák. Nagyon sokat segíthet, ha ezek alapján készülsz fel az érettségire. Nem érdemes azonban csupán ezekre támaszkodni, rendszerint ugyaniscsak egyfajta keretet adnak ahhoz, mit is kellene tartalmaznia az adott témakörről szóló tételnek, viszont az általában nem elég, ha csak ezt használjuk forrásként.

Milyen forrásokból készülhetsz még a vizsgádra?

Sok anyag hozzáférhető digitálisan és online is. Ez nemcsak jóval kényelmesebbé és egyszerűbbé, de adott esetben olcsóbbá is teszi a beszerzésüket. Az egyetemek honlapjain például gyakran találhatunk az oktatók vagy más diákok által feltöltött jegyzeteket, amelyeket ingyenesen letölthetünk. Erről a lehetőségről érdemes a felsőbb évfolyamosoktól vagy a tanároktól is érdeklődni.

A közösségi oldalak is felhasználhatók a kidolgozott tételek megszerzésére. Például csinálhattok egy közös csoportot az évfolyamtársaiddal vagy azokkal a hallgatókkal, akikkel ugyanarra a szakra jártok, így könnyen megoszthatjátok a tudásotokat. Ez mindannyiótok válláról leveheti a terhet, egy-egy vizsgaidőszak alkalmával ugyanis fel tudjátok osztani a feladatokat, így például fejenként csak egy-két tételt kell majd kidolgoznotok, nem az összeset. Itt megosztható akár minden jegyzetetek is, valamint a különböző tárgyak követelményeire vagy a szakdolgozattal kapcsolatos tudnivalókra vonatkozó összes egyéb információ is. De persze akár arról is beszélgethettek, ki hogyan birkózik meg a vizsgaidőszak nehézségeivel.

Természetesen lehetnek buktatói annak, ha olyan tételből tanulunk, amelyet nem saját magunk dolgoztunk ki. Ahogy két teljesen egyforma ember sincs, úgy két teljesen egyforma gondolkodásmód sincs. Ami másnak beválik, az neked nem biztos, hogy működik, és fordítva. Az előre kidolgozott tételek tehát meggyorsíthatják a felkészülés folyamatát, de befektetett erőfeszítés nélkül a legjobb eredmény a legtöbb esetben nem érhető el.

Kész a tétel, de hogyan is tanuljunk hatékonyan belőle?

Sok vizsgázó érzi magát túlterhelve már jóval a számonkérések előtt. Ennek sokszor a halogatás is lehet az oka. A halogatás hibájába nagyon könnyű beleesni – a különböző fórumokon is ez egyébként az egyik legtöbbet emlegetett probléma.

Ha elkészültél a tételek kidolgozásával, mindenképpen érdemes időt szánnod a megfelelő tanulási módszerek elsajátítására is a hatékonyságod növelése érdekében!

Hogyan fogjunk neki a tételek megtanulásának?

Nagyon fontos a jó időbeosztás! Ha van rá lehetőséged, ne halmozd egymásra a vizsgáidat: hagyj legalább két-három napot közöttük! Így nem keverednek össze az információk a fejedben, és több időd lesz felkészülni, illetve újratöltődni két vizsga között.

Amennyiben teljesen túlterheltnek érzed magad, és nem megy a tanulás, sétálj egyet! A friss levegő és a mozgás segít csökkenteni a stresszt, így ezután könnyebben tudsz majd koncentrálni.

Bevált módszerek a tanuláshoz

Számos tanulási módszertan leírását megtalálhatjuk az interneten. Az alábbiakban a leghatékonyabb praktikákról lesz szó.

Az első dolog, amit minden esetben érdemes megtenni, hogy kiiktatjuk a tanulást zavaró tényezőket, mint például a tévét, a telefont, a közösségi oldalakat és minden mást, ami elvonhatja figyelmünket az adott feladatról. Ha zavaróvá válik a csend, instrumentális zenével orvosolhatjuk a gondot. Ráadásul a klasszikus zene serkentőleg hat az agyra, így a fáradtság leküzdésében is segíthet.

Tűzz ki konkrét célokat!

Próbáld ki, hogy húsz percig semmi másra nem figyelsz, csak arra, amit meg kell tanulnod! Ha megszabod előre, mennyi időt kell tanulással töltened, és sikerül is ezt betartanod, meg is jutalmazhatod magad! Mivel húsz–huszonöt percnél többet általában nem tudunk egy dologra hatékonyan koncentrálni, ilyen rövidségű tanulási időtartamokat szabj meg, és mindenképp iktass be legalább tízperces szünetet közöttük!

Összegzés

A sikeres vizsgákhoz elengedhetetlenek a jól kidolgozott tételek. Azonban az, hogy ez a fogalom valójában mit takar, egyénenként változhat. A cikkben szereplő bevált praktikákat bátran személyre is szabhatod. A végső hangsúly ugyanis egyáltalán nem azon van, hogyan néz ki a jegyzeted, hanem azon, hogy a tanulással töltött idő alatt a teljes figyelmedet összpontosítva foglalkozol-e a megtanulandó anyaggal, vagy sem.

Nyitókép: Freepik

Kivonat
fullscreenclose
printsave