MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Farkas Ákos, Róth Erika

A büntetőeljárás

Negyedik, átdolgozott kiadás


Az igazságszolgáltatás és a büntetés állami monopóliuma

Ez a monopólium többrétű feladatot ró az államra. Az első, hogy mind személyi, mind szakmai tekintetben kialakítsa az igazságszolgáltatás szervezetét, garantálja anyagi ellátottságát, ezzel biztosítva a büntetőügyek minél gyorsabb befejezését. A büntetőeljárás alá vont személy ugyanis nem szenvedhet hátrányt az ügy elbírálásához, a munkateher csökkentéséhez szükséges eszközök hiánya miatt. Ezt az elvet vallja az Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE), amely 6. Cikke kimondja: „Mindenkinek joga van arra, hogy ügyét ésszerű határidőn belül tárgyalják.” Ennek a követelménynek a kimondására annak ellenére szükség van, hogy tudjuk, ezen a téren jelenleg Európa egyetlen állama sem képes az optimális feltételek megteremtésére. A kikényszeríthetőség ugyanis ösztönző erőként hathat még akkor is, ha a büntetőperek észszerű időtartamával kapcsolatosan az Emberi Jogok Európai Bíróságának szélsőségesnek tűnő nézetei is ismeretesek.

A büntetőeljárás

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2019

Nyomtatott megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 295 905 4

A büntetőeljárás című tankönyv új, negyedik kiadásának az elkészítését a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 2018. július 1-jén történt hatálybalépése tette szükségessé. A Be. új szerkezete, új jogintézményei, a meglévő jogintézmények eltérő értékelése, az eddig megszokottól eltérő elnevezése, a korábbról megőrzött rendelkezések eltérő tartalmú szabályozása, nem utolsósorban a törvény terjedelmének a korábbi, 1998. évi XIX. törvényhez képest jelentős megnövekedése a korábbi, összesen 608 §-ról 879 §-ra indokolttá tették a tankönyv újraírását.

Hivatkozás: https://mersz.hu/farkas-roth-a-buntetoeljaras-2018//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave