MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Huerta de Soto Jesús

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok


A betéti bankok újjászületése Európa mediterrán térségében

Abbott Payson Usher63 a részleges tartalékkal működő bankrendszer késő középkori fokozatos megjelenését tanulmányozza művében. Maga a folyamat a következő jogi alapelv megszegésén alapult: a betétes számára meg kell őrizni a tantundemhez való teljes hozzáférést. Usher szerint egészen a 13. századig nem fordult elő, hogy a bankárok saját hasznukra használták volna fel a betétesek pénzét. Ezáltal jobban elterjedt a részleges tartalékkal működő bankrendszer, s vele együtt a hitelexpanzió lehetősége is. Sőt mit több, s ellentétben az általánosan elfogadott véleménnyel, Usher szerint ez a bankrendszer történetének legfontosabb eseménye, s nem a jegybankok megjelenése – ami ugye egészen a 17. század végéig nem is következett be. Majd látni fogjuk a 4. fejezetben, hogy bár teljesen ugyanolyan gazdasági hatása van annak, ha fedezet nélkül bocsátanak ki pénzt, vagy ha kölcsönöket adnak a látra szóló betétekből, a bankrendszer történelmét mégis inkább az utóbbi formálta. Usher azt állítja, hogy egészen mostanáig a jegybankok történelme elhomályosította a betéti bank jelentőségét, legyen az bármilyen primitív vagy modern. A közgazdászok aránytalanul nagy jelentőséget tulajdonítanak a jegybankok problémáinak a betéti bankok régebbi, de hasonlóan káros ténykedésével szemben. Usher ironikusan megjegyzi, hogy

Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 795 1

Jelen gazdasági és politikai környezetben nem is lehetne időszerűbb vagy fontosabb e könyv elemzése, ami a válság és a reformok okait firtatja, és ami az említett okok jövőbeli, előre megjósolható ismételt felmerülésének elkerülése érdekében a jelenlegi banki és pénzügyi rendszerre alkalmazandó.

Dióhéjban fogalmazva: a jelen írás születésével egy időben a könyvet már 13 különböző nyelvre fordították le, és tíz különböző országban jelentették meg.

Mindenesetre attól függetlenül, hogy a jövőben a pozitív előjelek beigazolódnak-e, vagy erőfeszítéseinket siker koronázza-e vagy sem, a mi egyetemi hallgatókként és gazdasági teoretikusokként vállalt elidegeníthetetlen felelősségünk az, hogy minden erőnket a kutatásra és a tudományos igazság keresésére összpontosítsuk, és így az eljövendő generációkra olyan ismeret- és alapelvgyűjteményt hagyhassunk örökül, amely lehetővé teszi számukra az emberiség és a civilizáció korlátok és gátló körülmények nélküli előrejuttatását.

Jesús Huerta de Soto a Pénz, banki hitel és gazdasági ciklusok művének első spanyol, valamint angol kiadásait követően jelen kötetben, figyelembe véve a 2007-es gazdasági válságot követő folyamatokat, nemcsak Spanyolország, hanem az Európai Pénzügyi és Gazdasági Unió tagjai helyzetét vizsgálja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/de-soto-penz-banki-hitel-es-gazdasagi-ciklusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave