MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Palánkai Tibor, Kengyel Ákos, Kutasi Gábor, Benczes István, Nagy Sándor Gyula

A globális és regionális integráció gazdaságtana


Az EU-tagországok makrogazdasági teljesítményének alakulása

Az integrációs folyamatoknak fontos szerepük volt az EU-tagországok makrogazdasági teljesítményének alakulásában. Ezt aligha vitatja bárki is, a kérdés legfeljebb a hatások iránya, hatóköre és intenzitása, valamint mennyiben beszélhetünk egymást erősítő vagy gyengítő kölcsönhatásokról. Az integráció következtében egymás irányában egyre jobban kinyíló és egymástól egyre jobban függő gazdaságokban a nemzetgazdasági folyamatok kölcsönös meghatározottsága mind jobban növekedett, s ez a makrogazdasági fejlődés egyes területein erőteljes kölcsönhatásokkal járt együtt. Az erőteljes belső kereskedelemnövekedés, a hatékonyság javulása vagy a megtakarítások általában a gazdasági növekedést is erősítették, a tagországok gazdaságát többnyire az exportgenerált növekedés jellemezte. Más kérdés, hogy a többletnövekedés az egyes időszakokban gyorsította-e az általános növekedés ütemét, vagy csak fékezte annak lassulását. Hasonló mondható el a munkanélküliség vagy az infláció alakulásáról. A kölcsönös függés növekedése erősítette a gazdaságpolitikák koordinálásának igényét, s nem kis szerepe volt a monetáris integráció kikényszerítésében.

A globális és regionális integráció gazdaságtana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 838 5

A könyv a globális és a regionális integrációt komplex módon tárgyalja. Az utóbbi időszakban az integrációkutatás új irányaként jelentek meg az „összehasonlító regionális integrációs tanulmányok", tankönyvünk célja a témakör magyarországi bevezetése. Az integráció gazdaságtanának egyik alapkérdése az integráció előnyeinek és hátrányainak (cost-benefit) azonosítása és mérése, de ezen túlmenően kísérletet teszünk az integráció folyamatának, az integráltságnak, az integrációs politikák hatékonyságának, valamint az integrációérettségnek az elemzésére és mérésére is. A tankönyvet a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és a nemzetközi tanulmányok mesterszakos, valamint doktori hallgatóinak ajánljuk valamennyi magyar egyetemen. Nemcsak közgazdasági, hanem más karokon is használható, s remélhetően szélesebb szakmai és olvasói érdeklődést is kielégít.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kengyel-kutasi-palankai-benczes-nagy-a-globalis-es-regionalis-integracio-gazdasagtana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave