MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Palánkai Tibor, Kengyel Ákos, Kutasi Gábor, Benczes István, Nagy Sándor Gyula

A globális és regionális integráció gazdaságtana


Közlekedéspolitika

Az áruk, a személyek és a szolgáltatások szabad mozgása szempontjából is kiemelkedő szerepet játszik a közlekedéspolitika. Az Európai Unióban kialakított közlekedéspolitika eredeti fő célja olyan közös szabályok lefektetése volt, amelyek a tagországok területére irányuló, illetve területéről induló, vagy egy, vagy több ország területén keresztülhaladó nemzetközi közlekedésre vonatkoznak. A szabályozás a közlekedési szolgáltatásokat (árufuvarozás, személyszállítás) érintő, a tagállami szabályozásokban meglévő korlátozások leépítésére irányult. Ez a közlekedéspolitika liberalizációs és harmonizációt előmozdító, piaci oldala, amely szorosan összekapcsolódik más közös politikákkal, elsősorban a versenyszabályokkal. Megjelenési formái többek között a piacra lépési feltételek és az állami támogatások szabályozása, valamint a különböző műszaki, környezetvédelmi és szociális rendelkezések harmonizálása.

A globális és regionális integráció gazdaságtana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 838 5

A könyv a globális és a regionális integrációt komplex módon tárgyalja. Az utóbbi időszakban az integrációkutatás új irányaként jelentek meg az „összehasonlító regionális integrációs tanulmányok", tankönyvünk célja a témakör magyarországi bevezetése. Az integráció gazdaságtanának egyik alapkérdése az integráció előnyeinek és hátrányainak (cost-benefit) azonosítása és mérése, de ezen túlmenően kísérletet teszünk az integráció folyamatának, az integráltságnak, az integrációs politikák hatékonyságának, valamint az integrációérettségnek az elemzésére és mérésére is. A tankönyvet a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és a nemzetközi tanulmányok mesterszakos, valamint doktori hallgatóinak ajánljuk valamennyi magyar egyetemen. Nemcsak közgazdasági, hanem más karokon is használható, s remélhetően szélesebb szakmai és olvasói érdeklődést is kielégít.

Hivatkozás: https://mersz.hu/kengyel-kutasi-palankai-benczes-nagy-a-globalis-es-regionalis-integracio-gazdasagtana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave