MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Andor György

Üzleti gazdaságtan


Vállalkozói képesség mint a profit forrása

A profitszerzés egyszerűnek tűnő módja, hogy valamit (gabonát, olajat, részvényt, devizát stb.) alacsony áron vesznek és drágábban adnak el, megnyerve az árkülönbséget. Ebben az esetben csak némileg erőltetve beszélhetünk termelésről, hiszen ekkor a beszerzett reál- vagy pénzügyi eszközök a tőkejószágok, míg ugyanezek adják a terméket, értékesítésük az árbevételt. A profit itt az arbitrázslehetőségek kihasználásával érhető el, az arbitrázsőr megvesz valamit az egyik piacon, és különösebb kockázatvállalás nélkül azonnal továbbadja egy másikon. Ezzel a tevékenységükkel az arbitrázsőrök meg is szüntethetik az árak regionális, sőt időbeli eltéréseit is. Gondoljunk csak arra az egyszerű helyzetre, ha akkor vesznek kukoricát, amikor az terem (azaz akkor, amikor jelentős a kínálata és így alacsonyabb az ára), raktározzák, majd eladják akkor, amikor ebből hiány mutatkozna. E tevékenységükkel némileg felhajtják az árat akkor, amikor a kukoricának nagy a kínálata (így alacsonyabb az ára), és készleteik értékesítésével lefelé nyomják akkor, amikor kisebb a kínálat (így magasabb az ár). Azaz simítanak az áringadozásokon. (Samuelson–Nordhaus, 2012)

Üzleti gazdaságtan

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 023 6

Az üzleti gazdaságtan, így e könyv is, a közgazdaságtan, a pénzügyek és a befektetéselmélet egyes fejezeteinek összefűzése. Ezeknek az egyenként is hatalmas területeknek a válogatott témaköreiről van szó, a lényeg éppen ezek összekötése, egyetlen olvasmányos, tanulható logikai sorrendbe szedése.

Húsz éve tanítom e könyv fő mondanivalóját. Időközben vagy tízezer hallgatóm lehetett, legtöbbjük mesterszakos. Az érdeklődési mélységtől függően különböző mennyiségekben tanultak üzleti gazdaságtant, sokan több tantárgyra szétválasztva. Azonban mindig a legnépszerűbb tantárgyak között volt, annak ellenére, hogy nehéz tantárgynak számított, és számos részlete sokaknak már ismerős volt korábbi tanulmányaiból. Hallgatóim visszajelzései szerint az új megvilágítások, a más területekkel való átkötések, a „végre megértettem" érzések tették érdekfeszítővé. E könyvben megújítottam, átdolgoztam és összefésültem az elmúlt évtizedek során már ilyen-olyan publikációimban és kézirataimban elkészített részeket. Miközben szakmailag mélyebb részekkel „nehezítettem", sokat tettem a könnyebb érthetőségért, tanulhatóságért, de azért is, hogy egyfajta kézikönyvként használható művet is adjak az Olvasók kezébe.

Fejezetek

• Gazdaságpszichológiai és közgazdasági alapok

• Tőkepiaci árazódás

• Pénzáramlások és tőkeköltségek

• Gazdasági elemzések

• Befektetéselmélet

• Közösségi gazdaságtani aspektusok

Mellékletek

• Mikroökonómiai alapok

• Mikroökonómiai elemzések

• Pénzügyi opciók

• Befektetés-matematikai alapok

Hasznos kiegészítők

50 oldal összefoglaló • 450 szavas tárgymutató

300 definíció • 350 lábjegyzet • 230 ábra

30 táblázat • 260 képlet • 80 szakirodalmi utalás

Hivatkozás: https://mersz.hu/andor-uzleti-gazdasagtan//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave