MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Navracsics Judit, Bátyi Szilvia (szerk.)

Nyelvek, nyelvváltozatok, következmények II.

Fordítástudomány, terminológia, retorika, kognitív nyelvészet, kontrasztív nyelvészet, interkulturális kommunikáció, névtan


A pandémia kontaktusjelenségei

A magyar–román nyelvi kölcsönhatások vizsgálata komoly tudománytörténeti múlttal rendelkezik (lásd Benő 2004, Benő–Péntek 2003, Péntek 2007, Benő 2017, Péntek–Benő 2020). Nem áll szándékunkban, hogy átfogó vizsgálatot végezzünk, azonban arra figyelnünk kell, hogy a 20. században a hiánykölcsönzések száma megnövekedett. Ez egyrészt a lexikai kölcsönzésekre vonatkozik, illetve a románból fordított frazémákra, tükörfordításokra. A pandémia érdekessége, hogy valós időben lehet tetten érni ezeket a szókincsbeli változásokat. Az látható, hogy minimális hatás érkezik az államnyelv felől az erdélyi nyelvváltozatba, ezek elsősorban betűszókölcsönzésekben érhetők tetten, hiszen a járványhelyzet olyan tulajdonnévi értékű betűszavakat hozott létre (pl. intézmények nevei), amelyek lefordítására legtöbbször nem került sor a sajtónyelvi és köznyelvi kommunikációban, pl. DSP (Direcția de Sănătate Publică, hivatalos fordítása: Közegészségügyi Igazgatóság).

Nyelvek, nyelvváltozatok, következmények II.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 860 7

A tanulmánykötet a XXVIII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszuson elhangzott előadások írott, lektorált változatát tartalmazza a „nyelvek, nyelvváltozatok, következmények” témaköréhez kapcsolódva; egyúttal betekintést nyújt az alkalmazott nyelvészet legújabb kutatási eredményeibe. A könyvben található a Brassai-előadás szövege (a diskurzusjelölő mondatértékű határozószók fordításáról), valamint a fordítástudomány, terminológia, retorika, kognitív nyelvészet, kontrasztív nyelvészet, interkulturális kommunikáció, névtan területére eső tanulmányok.

Hivatkozás: https://mersz.hu/navracsics-batyi-nyelvek-nyelvvaltozatok-kovetkezmenyek-ii//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave