Navracsics Judit, Bátyi Szilvia (szerk.)

Nyelvek, nyelvváltozatok, következmények I.

Nyelvoktatás, nyelvelsajátítás, nyelvhasználat, fonetika és fonológia


Összegzés

Összességében elmondható, hogy a szótárdidaktika a német szakos résztvevők tanulmányai során hangsúlyosabb szerepet tölt be, és ők azok, akik fontosabbnak tartják a helyes szótárhasználat elsajátítását és oktatását, mint angol szakos társaik. Az adatokból kiderült, hogy a német szaktárgyhoz kapcsolódóan a nyelvórákon erőteljesebben jelenik meg a szótár felépítésének, rendezési elvének ismertetése és az eredményes szótárhasználat elsajátítása. A tanórai szótárhasználatot szintén nagyban befolyásolja a tanult nyelv: az angol és angol–német szakosok gyakrabban előveszik tanórán a szótárt abból a célból, hogy megnézzék egy szó vagy kifejezés helyes kiejtését, míg a német szakosok a nyelvtani információkat keresik gyakrabban a szótárban. Ennek tudatában a német nyelvórákon gyakrabban előtérbe kerülnek a különböző keresési technikák, illetve ezek elsajátítása, valamint többet foglalkoznak a szótárak felépítésével, a különböző szótártípusok bemutatásával, mint az angol szakosok.

Nyelvek, nyelvváltozatok, következmények I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 873 7

A tanulmánykötet a XXVIII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszuson elhangzott előadások írott, lektorált változatát tartalmazza a „nyelvek, nyelvváltozatok, következmények” témaköréhez kapcsolódva; egyúttal betekintést nyújt az alkalmazott nyelvészet legújabb kutatási eredményeibe. A könyvben található a plenáris előadás (a két- és többnyelvű fejlődésről 5 éves korig) szövege, valamint a nyelvoktatás, nyelvelsajátítás, nyelvhasználat, fonetika és fonológia területére eső tanulmányok.

Hivatkozás: https://mersz.hu/navracsics-batyi-nyelvek-nyelvvaltozatok-kovetkezmenyek-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave