Navracsics Judit, Bátyi Szilvia (szerk.)

Nyelvek, nyelvváltozatok, következmények I.

Nyelvoktatás, nyelvelsajátítás, nyelvhasználat, fonetika és fonológia


Csecsemőkori percepció

A két- és többnyelvű gyermekek más percepciós és feldolgozási mintákat követnek, mint egynyelvű társaik. Ezek a különbségek meghatározóak a gyermek nyelvi, kognitív és szociális fejlődésére nézve. A kétnyelvű csecsemők különösen érzékenyek a perceptuális részletekre, amelyeket a közvetlen nyelvi környezet produkál számukra. Már születésük előtt, az anyaméhben elkezd fejlődni a perceptuális képességük, aminek eredményeként – az egynyelvű csecsemőkkel ellentétben – mindkét nyelv vonatkozásában megmarad a figyelmük. Moon és munkatársai (1993) kimutatták, hogy az egynyelvű csecsemők cumizása más mintát követett, amíg az anyanyelvükön intéztek hozzájuk beszédet. Werker és munkatársai (2009) is azt tapasztalták, hogy az egynyelvű csecsemők intenzív cumizása csak addig tartott, amíg a környezetnyelvükön beszéltek hozzájuk. A másik nyelv hatására az érdeklődésük megszűnt, a cumizási intenzitás lankadt. Ezzel szemben a kétnyelvű csecsemők – különösen azok, akiknek kétnyelvű anyjuk volt, és már születésük előtt is két nyelvnek voltak kitéve – megtartották figyelmüket mindkét nyelv hallatán. Ezt az eredményt erősítették meg Byers-Heinlein és munkatársai is (2010). Mindezek után állíthatjuk, hogy azok az újszülöttek, akik már az anyaméhben két különböző nyelv hatásainak vannak kitéve, meg tudják különböztetni a két nyelvet egymástól a szupraszegmentális jegyek alapján, és megtartják az érdeklődésüket mindkét nyelv iránt, így az elsajátítási folyamat sikeres lesz (Sundara–Scutellaro 2011). Byers-Heinlein és munkatársai (2017) szerint a nyelvspecifikus perceptuális különbségek észlelésére kifejlődött érzékenység segít a csecsemőknek a különböző nyelvek reprezentációinak szétválasztásában és a két nyelv egyszerre történő elsajátításában. A kétnyelvű csecsemők a hozzájuk intézett beszéd feldolgozásához figyelmüket 4 hónapos korban az arc mellett már a szájra is irányítják, míg ez az egynyelvű csecsemőknél csak 8 hónapos korban következik be (Pons et al. 2015).

Nyelvek, nyelvváltozatok, következmények I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2022

ISBN: 978 963 454 873 7

A tanulmánykötet a XXVIII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszuson elhangzott előadások írott, lektorált változatát tartalmazza a „nyelvek, nyelvváltozatok, következmények” témaköréhez kapcsolódva; egyúttal betekintést nyújt az alkalmazott nyelvészet legújabb kutatási eredményeibe. A könyvben található a plenáris előadás (a két- és többnyelvű fejlődésről 5 éves korig) szövege, valamint a nyelvoktatás, nyelvelsajátítás, nyelvhasználat, fonetika és fonológia területére eső tanulmányok.

Hivatkozás: https://mersz.hu/navracsics-batyi-nyelvek-nyelvvaltozatok-kovetkezmenyek-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave