MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Zimmer Márta

Arcészlelés


Betegcsoportok vagy egy tartomány szélsőségei?

Egyre többen gondolják azt, hogy arcészlelésünket nem egy kétértékű változóként kell felfognunk, vagyis nem igaz, hogy vagy automatikusan jók vagyunk, mert nincs gond az arcfeldolgozásunkkal, vagy gondban vagyunk arcok felismerésével, tehát prozopagnóziások vagyunk – ehelyett inkább egy tartományon belül lehet valahová elhelyezni arcfeldolgozási képességeinket. Feltehető, hogy arcfelismerésünk egy olyan jellemzőnk, amelynek számszerűsíthető értékei (a különböző teszteken mért pontszámai) normál eloszlást követnek. Vagyis a népesség nagy része teljesen átlagos, míg például a szerzett vagy genetikai eredetű arcfelismerési zavarral élők szélsőségesen alacsony pontszámot érnek el (ezzel az eloszlás egyik szélsőértékét képezik). Kérdés azonban, hogy a tartománynak van-e másik véglete. Eddigi tudomásom szerint egyetlen kutatócsoport foglalkozott az ún. szuperfelismerőkkel (Russell és munkatársai 2009, 2012). A személyek képességeit az eredeti arctesztek nehezített verzióival tesztelték, és beigazolódott, hogy szenzációs felismerési képességeik mögött nem kivételes memóriájuk, hanem különleges perceptuális képességeik állnak.


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 858 3

Milyen információk olvashatók le egy arcról? Velünk született vagy tanulás útján szerzett képesség az arcok felismerése? Mit észlel az újszülött egy emberi arcból? Mennyire jó az idős emberek érzelemfelismerése? Mit jelent az arcvakság? Hogyan teljesítünk szemtanúként a rendőrségen? Hol tartanak az arcrekonstrukciós vagy az érzelemfelismerő számítógépes programok? Hasznosak a biztonsági és térfigyelő kamerák? Hogyan működik egy arcfelismerő rendszer a gyakorlatban?

A Pont könyvek sorozat új darabja, az Arcészlelés érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/zimmer-arceszleles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave