MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Balogh Kálmán (szerk.)

Szedimentológia


Fosszilis deltarendszerek

Fosszilis deltarendszerek keletkezése vagy az alluviális meder vagy a deltaágak avulziójának a következménye. Az avulzió tulajdonképpen a deltakaréj épülő szakaszának a megszűnését, stagnáló, sőt pusztuló szakaszának a kezdetét jelenti. A korábban még aktív delta üledékutánpótlódása és előnyomulása megszűnik, anyaga — legalább részben — áthalmozódik, majd tömörödik és megsüllyed. Mivel azonban a fiatalabb deltakaréjok egymás mellett fejlődnek ki, sőt gyakran az idősebbek felé tolódva azokra rátelepülnek, összeolvadó halmazaik végül is részint a parti síkságok, részint a sekély self részeivé válnak. A 800 km2-nyi Mississippi-delta holocén korú karéjainak számát Coleman (1976) 7-re becsüli (5.46 ábra). Frazier (1967) pedig ugyanitt a 6100–7200 éves Maringouin „deltakomplex” mellett négy fiatalabb „deltakomplex”-et, s azokon belül összesen 16 deltakaréjt különböztet meg. Az elhagyott delták tehát — amelyek korát (ill. egyidejűségét) radiokarbon módszerrel igazolták — többségükben jól megőrződtek, és csak eredeti körvonalaik mosódtak el.

Szedimentológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 049 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/balogh-szedimentologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave