MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Balogh Kálmán (szerk.)

Szedimentológia


A tengeri üledékszállítás mechanizmusa

A folyóvizekből, jégárakból és a légkörből a tengerbe került anyagok durvatörmelékes része a mozgási energia csökkenése, finomtörmelékes és oldott részlege pedig lebegőképességének elvesztése, ill. elektromos töltéseinek lekötése következtében a gravitáció hatására leülepedni törekszik. Mivel ebben a tengernek a tavakéhoz hasonló, de sokkal nagyobb méretű és hatásfokú mozgásai megakadályozzák, különböző mechanizmusok hatására részint gördülve, részint lebegve és minduntalan fölkavarodva, vagy csúszvasuvadva tovább szállítódik, s a körülményektől függő mértékben osztályozódik. Eközben parti és lejtő menti vagy medencebelseji betemetődéséig számos olyan mechanikai, fizikai, kémiai és biokémai hatásnak van kitéve, amelynek módját és jellegét a medencefenék morfológiája, a víz hőmérsékleti, nyomás- és redoxviszonyai, elektrolit- és szervesanyag-tartalma, savas vagy lúgos kémhatása, valamint biológiai aktivitása határozza meg. A mechanikai folyamatoknak a hullámzás, az árapály, a különböző eredetű és mélységű áramlások, továbbá a folyótorkolatokhoz és a víz alatti suvadásokhoz kapcsolódó szuszpenzió-árak a fő tényezői.

Szedimentológia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 049 6

Hivatkozás: https://mersz.hu/balogh-szedimentologia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave