MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Fülöp József

Magyarország geológiája. Paleozoikum I.


Dinnyési Granodiorit formáció

A Dinnyés Di-3 és a Gárdony Gá-1a jelű fúrások 748–804 m-ig, valamint 630 és 720 között biotit-granodioritot tártak fel. A kőzet zöldeszszürke, finom-, ill. közép-szemcseméretű. Uralkodó elegyrésze a léces, ill. táblás, zónás biotit és az apatitzárványokat tartalmazó plagioklász (An57). Az ortoklász kis mennyiségű, xenomorf, finom pertites, plagioklász-zárványokat tartalmaz. A plagioklász- és biotitzárványos kvarc szintén kis mennyiségű. A biotit nyúlt léces, oszlopos vagy táblás, erősen pleokróos, gyakran kloritos. Az amfibol nem mindig jelenik meg, többnyire xenomorf, erőteljesen átalakult klorittá és kalcittá. A leggyakoribb akcesszorikus ásvány az apatit, a titanit és a cirkon. Opak elegyrész a magnetit, ilmenit szételegyedéssel és martitosodással. Átalakulási termék a kalcit és a klorit (amfibolból és biotitból), néha zoizit (plagioklászból). [75].

Magyarország geológiája. Paleozoikum I.

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 038 0

A Magyarország geológiája: Paleozoikum I. című kötet Északnyugat-Magyarország paleozóos képződményeinek szintézise. Nagy súlyt kapott a földtani megismerés története és a lehetőleg teljes irodalomjegyzék. Önálló fejezetek a rétegtani egységek elterjedésének, településének és tagolásának ismertetése, a földtani kifejlődés jellemzése, a bio- és litosztratigráfiai értékelés, a fejlődéstörténet és az ősföldrajzi kapcsolatok. Jelentőségének megfelelően a gyakorlati hasznosítás témája is tárgyalásra kerül. A könyv sajátos értéke a földtani alapszelvények kiemelt bemutatása, valamint a nagyszámú ábra és fotótábla.

Hivatkozás: https://mersz.hu/fulop-magyarorszag-geologiaja-paleozoikum-i//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave