MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nyomárkay István

Szláv szomszédaink


Magyar–szláv nyelvi hatások

Szláv szomszédaink közül a legszorosabb kulturális és nyelvi kapcsolataink a horvátokkal voltak. Ezek a kapcsolatok történelmi gyökerűek. A közös államiság következtében a magyar nemesség és főnemesség egy része birtokokat szerzett Horvátországban is, később csaknem teljesen asszimilálódott, és birtokain hosszú időn át horvát és magyar személyzet is dolgozott. A birtokos családok a megyei közigazgatásban is jelentős szerepet játszottak. Az asszimiláció és a vele járó két (esetenként három)-nyelvűség élő példájával magam még a kilencvenes évek elején Bécsben találkoztam. Egy horvát kulturális évforduló ünnepén bemutattak egy Draskovich grófnak. Illedelmesen kezdtem vele horvátul társalogni, mire ő azt mondta: „Tudja, mit, tanár úr? Beszéljünk inkább magyarul, mindkettőnknek jobb és könnyebb!” Ezek a főúri családok – Alapi, Bánffy, Batthyány, Erdődy, Széchy, Újlaky stb. – valószínűleg kettős nemzeti és nyelvi identitásúak voltak. A 16. században Draskovich György (Juraj Drašković) zágrábi püspök és horvát bán, később kalocsai érsek és bíboros lett. Janko Drašković jelentős képviselője volt a 19. századi horvát megújulási és nyelvújítási mozgalomnak is. A magyar–horvát közös múlt legismertebb hősei a Zrínyi testvérek, a költő és hadvezér Miklós (1620–1664) és testvére, Péter (1621–1671). A Zrínyi–Frangepán-féle összeesküvés leleplezése, Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc Kristóf bécsújhelyi, Nádasdy Ferenc bécsi kivégzése súlyos csapás volt Horvátországra és a horvát politikai életre, Sokcsevits Dénes szerint azonban a két leghatalmasabb horvát főúri családdal való leszámolásnak messzemenő politikai következményei is lettek. Annak, hogy az elkövetkező évszázadban a horvát rendek fokozatosan eltávolodtak a magyaroktól, az is egyik oka lehetett, hogy a magyar–horvát rendi együttműködésnek nem akadtak olyan következetes hívei, mint a Zrínyiek és a Frangepánok.

Szláv szomszédaink

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 130 1

Vajon ismerjük-e szomszédainkat: a horvátokat, szerbeket, szlovénokat, szlovákokat és ukránokat? Hogyan fejlődtek a szláv nyelvek? Hol volt a szlávok őshazája? Értjük-e, ha egy szláv vendégünk uzsonnára cseresznyét, vacsorára pecsenyét kér? És értik-e a szlávok, ha azt mondjuk: „Az ország érseke a sátorban virraszt"? Hogyan látnak minket szláv szomszédaink? És mi hogyan látjuk őket?

A Pont könyvek sorozat új darabja, a Szláv szomszédaink érthető és logikus válaszokkal szolgál, határozott pontokat téve a kérdőjelek helyére.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nyomarkay-szlav-szomszedaink//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave