MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sztraka Lajos

Méréstechnika biomérnököknek


Bevezetés

Az Elektronika és Méréstechnika biomérnökök részére tárgy Méréstechnika része a vegyi és bioipari üzemekben használatos mérési módszerekkel és mérőműszerekkel foglalkozik, de kitér méréselméleti kérdésekre is. A méréselméletnek csak azokat a fejezeteit tárgyalja, amelyek alapvető jelentőségűek számunkra. A rendelkezésünkre álló korlátozott időben természetesen nem foglakozhatunk az összes létező műszerrel. Elsősorban az üzemben, az üzemmenet ellenőrzésénél használatosak közül válogattunk, és azok közül is csak azokat tárgyaljuk, amelyek folyamatosan mérnek, és a mérendő mennyiséget elektromos jellé alakítják. Így nem lesz szó mechanikus, pneumatikus stb. műszerekről, csak elektromosakról és elektronikusokról. Manapság a mérendő mennyiséget – amely esetünkben legtöbbször nem-elektromos jellegű –, elektromos jellé alakítják. A műszer kimenő jelét gyakran digitalizálják, és az eredményeket számítógépbe gyűjtik. A legmodernebb megoldás, hogy a jelátalakítással (detektor) kapott analóg (folytonos) elektromos jelet közvetlenül az érzékelő után digitalizálják, és a műszer feladatát egy egyszerű és olcsó mikroszámítógép végzi el. Így a tárgy erősen támaszkodik az Elektronika részre.

Méréstechnika biomérnököknek

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 048 9

A jegyzet 2020. februári frissítése során módosult a 2. fejezet, illetve a jegyzetet egy Függelékkel egészítette ki a szerző.

A frissítésre azért volt szükség, mert 2019. május 20-án életbe lépet az SI rendszer 7 alapegységének új, egységes és végleges definíciója. A továbbiakban az alapegységeket természeti állandókkal definiálják, amelyek értékét rögzítették, tovább nem pontosíthatók. Ezzel az alapegységek definíciója és megvalósítása élesen szétvált. A definíciók tökéletesen pontos értékeket adnak, a megvalósítások (elsőrendű etalonok) pontossága viszont javulhat.

Hivatkozás: https://mersz.hu/sztraka-merestechnika-biomernokoknek//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave