MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Doró Katalin, Habók Anita, Magyar Andrea

Nyelvtanulási stratégiák tanítása és fejlesztése


A stratégiahasználatot befolyásoló tényezők

Ha belegondolunk abba, hogy akár csak egy adott tanulócsoporton belül is mennyire másként jutnak el a tanulók egy feladat megoldásához, vagy mennyire másként reagálunk egy számunkra nehéz nyelvi kommunikációs helyzetben, könnyű belátni, hogy a stratégiahasználatot számos tényező befolyásolhatja. Az utóbbi évtizedekben a kutatók megpróbálták feltérképezni ezen tényezőket és hatásuk mértékét. Míg kezdetben csak felsorolást kaptunk néhány fontosnak tartott tényezőről, számos csoportosítás is született ezekre. Rubin (1975) például a feladatot, a nyelvtanuló életkorát, a tanulói stílust és a kulturális különbségeket emelte ki. Gyakori az egyéni (individuális, tanulói) és a nem egyéni tényezők megkülönböztetése. A tanulói tényezők közé szokták sorolni például az életkort, a nemet, a nyelvtanulási stílust, a személyiségtípust, a motivációt, az attitűdöt, a nyelvtanulással kapcsolatos hitet vagy elképzelést, az előzetes nyelvi tapasztalatot, a nyelvérzéket, az intelligenciát és a nyelvtudás szintjét. A nem tanulói vagy kontextuális tényezők közé a nyelvtanulási környezetet (pl. iskolát, egyéni tanulást, oktatáspolitikai döntéseket), a szülői és kulturális hátteret és az eszközellátottságot sorolhatjuk. Takeuchi, Griffiths és Coyle (2007) hármas felosztást alkalmaz, ezek az egyéni, csoport- és helyzetváltozók. Többen elkülönítik az állandó és változó faktorokat is (Kozjek-Gulyás, 2015). Nem meglepő azonban az, hogy a különböző kutatások az egyes háttérváltozók és a stratégiahasználat közötti összefüggéseket nem találták egyformának és egyértelműnek, legfőképpen a változatos módszertanok miatt. Számos tényező együttesen alakítja ki azt, hogy az adott helyzetben a nyelvtanuló milyen stratégiákat kombinál ahhoz, hogy sikeresen megoldja a nyelvi feladatot. A továbbiakban a leggyakrabban kutatott és tárgyalt tényezőket vesszük sorra.

Nyelvtanulási stratégiák tanítása és fejlesztése

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 059 923 8

Hivatkozás: https://mersz.hu/doro-habok-magyar-nyelvtanulasi-strategiak-tanitasa-es-fejlesztese//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave