MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Nádori Gergely, Prievara Tibor

21. századi pedagógia


A motiváció fenntartása

Minden gyerek szeret tanulni. A hatévesek szinte kivétel nélkül hatalmas várakozásokkal indulnak az iskolába, de ez a lelkesedés azután gyorsan elpárolog. Ha elfogadjuk, hogy a tanulás során a munkát a diáknak kell elvégeznie, hogy ez az ő részéről kíván meg erőfeszítést, akkor a tanár egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy ehhez a munkához megteremtse és fenntartsa a motivációt. Elsőre jó ötletnek tűnhet, hogy ezt IKT-eszközökkel tegyük, hiszen minden gyerek boldog, ha az órán valamilyen kütyüvel dolgozhat. Ez a „hűha-hatás” azonban elég gyorsan elenyészik. Jól érzékelhető ez például az interaktív táblák esetében: ez az elsődlegesen a frontális módszert kiszolgáló eszköz kezdetben nagy izgalmat kelt mind a tanárok, mind a diákok körében, akik lelkesebbek azokon az órákon, amikor használatban van az interaktív tábla. Néhány hónap alatt ez a lelkesedés elpárolog: az interaktív tábla a táblavázlat készítésének megszokott eszköze lesz vagy – rosszabb esetben – egy kifejezetten drága vetítővászon. Nem érdemes tehát a motivációt maguktól az IKT-eszközöktől várni. (Érdekes, hogy ezt a fásultságot nem tapasztalom a Kahoot!-tal kapcsolatban. A diákok három év elteltével is ugyanolyan lelkesen játsszák, mint amikor megismerkedtek vele. Ennek az lehet az oka, hogy ez az eszköz módszerek tekintetében is újat hoz a tanulási folyamatba: bevonja, aktivizálja a diákokat, a versenyelem pedig járulékos motivációt is biztosít.)

21. századi pedagógia

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 102 8

Egyre többet hallunk a pedagógiai gyakorlat megváltoztatásának szükségességéről. Erről szól a Digitális Oktatási Stratégia, de a legújabb PISA felmérések eredményei is kiemelték valamilyen adaptív változás szükségességét. Megváltoztak a diákok, a későbbi megélhetéshez szükséges képességek, általában a tudásról alkotott képünk és annak produktív használatának képlete is. Ahhoz, hogy hatékonyabb lehessen a közoktatás, ezeket a fontos változásokat a pedagógiai tanulmányokban is hasznos (és talán szükséges) lenne megjeleníteni. A tanártovábbképzésben egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen témájú, ám erősen gyakorlati jellegű, kiadványok iránt (pl. A 21. századi tanár meglepő sikere 2015-ben). Az egyetemi tanárképzésben, illetve a tanártovábbképzési programokban a jelenleg használt tankönyvek, kézikönyvek tovább gondolása, kiegészítése, az új oktatási paradigmához szükségszerűen és organikusan kapcsolódó kiadványra komoly szükség és igény lenne.

Hivatkozás: https://mersz.hu/nadori-prievara-21-szazadi-pedagogia//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave